Wouter Hoeffnagel - 31 mei 2023

Zeelandse accountant verduistert ruim zes miljoen euro

Een accountant uit het Zeelandse Middelburg wist jarenlang ongemerkt geld zijn de bankrekening van zijn werkgever overschrijven op een eigen bankrekening. In totaal wist de man 6,1 miljoen euro te stelen. Het Openbaar Ministerie eiste eind vorige week vier jaar celstraf tegen de inmiddels 44-jarige man.

Zeelandse accountant verduistert ruim zes miljoen euro image

Omroep Zeeland meldt dat de accountant via een account van een collega inlogde. Dit was mogelijk doordat met het oog op licentiekosten meerdere collega's binnen het accountancybureau volgens de verdachte van de werkplek van deze collega gebruik maakte. "Ze gebruikte oplopende nummeringen achter hetzelfde wachtwoord", tekent Omroep Zeeland op uit de mond van de verdachte. Via de computer van zijn collega zette de verdachte transacties klaar, die hij vervolgens zelf goedkeurde.

Van dure kleding tot investeringen in bedrijven

In eerste instantie kocht de verdachte naar eigen zeggen onder meer dure kleding en horloges, en trakteerde collega's op reisjes. Later kocht hij een gloednieuwe auto. Nadat de fraude enkele jaren onopgemerkt was begon de accountant met het investeren van het gestolen geld in bedrijven. Zelf stelt de verdachte dat hij met deze investering geld wilde verdienen om zijn werkgever terug te betalen. De officier van justitie zet hierbij twijfels, en wijst erop dat de man in 2016 weliswaar zo'n 300.000 euro terugbetaalde, maar het jaar daarop juist 600.000 euro verduisterde. 'Van spijt of wroeging lijkt geen sprake', aldus de officier van Justitie.

Het bedrijf startte eerder al een civiele rechtszaak tegen de voormalig werknemer en won deze. De accountant moet het gestolen geld volledig terugbetalen. Hiervoor is een betalingsregeling getroffen van vierhonderd euro per maand.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak.

Gartner BW start 5 juli tm 4 nov 2023 Dutch IT Channel Awards Nomineer Nu vierkant
Gartner BN en BW liggend 5 juli tm 5 nov 2023

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!