Wouter Hoeffnagel - 31 mei 2023

Franse minister: Twitter verbieden in EU indien platform EU-wetgeving blijft schenden

Indien Twitter de Europese wetgeving overtreedt, wordt de social media-app verbannen uit de Europese Unie (EU). Dit stelt de Franse minister van digitale Zaken Jean-Noël Barrot.

Franse minister: Twitter verbieden in EU indien platform EU-wetgeving blijft schenden image

Barrot doet zijn uitspraak tegenover France Info. De Franse minister verwijst hiermee naar de Digital Services Act (DSA), die vanaf eind augustus in de EU van kracht is. Barrot waarschuwt Twitter de DSA niet te schenden. "Indien Twitter zich niet aan onze regels houdt, wordt het bij herhaling uit de EU verbannen", aldus de minister.

Twitter keert zich tegen gedragscode rondom desinformatie

De waarschuwing van de Franse minister volgt kort op het moment waarop Twitter een vrijwillige gedragscode rondom online desinformatie de rug toekeerde. Ook Thierry Breton, Eurocommissaris voor Interne Markt (??), is kritisch op Twitter. Breton waarschuwde in een tweet dat het bedrijf wel 'kan vluchten, maar zich niet kan verbergen'.

De DSA brengt onder meer verplichtingen voor grote online platforms mee wat betreft onder meer de aanpak van desinformatie en de omgang met politiek-georiënteerde advertenties. Het gaat in veel gevallen om regels die techbedrijven al langer toepassen, waarvan de vrijwillige gedragscode rondom online desinformatie een voorbeeld is. Door de DSA zijn bedrijven vanaf augustus verplicht online content te controleren op desinformatie.

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Dutch IT Channel Awards Nomineer Nu vierkant
Arctic Wolf BW gated Content

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!