Wouter Hoeffnagel - 02 juni 2023

Europese organisaties eisen dat EU online kindermisbruik aanpakt

Op de Internationale Dag van het Kind en op de Internationale Dag van de Ouders bundelen het Justice Initiative, Child Safety in Europe, overlevenden van seksueel misbruik en activisten uit Europese landen hun krachten voor de campagne ‘Every Second Counts’. Hiermee eisen zij dat er een einde wordt gemaakt aan online seksueel misbruik. Every Second Counts komt voort uit het idee dat er elke 2 seconden online een beeld wordt gedeeld van een kind dat seksueel wordt misbruikt. Het doel is om 100.000 handtekeningen op te halen. De petitie wordt in september aan de EU aangeboden.

Europese organisaties eisen dat EU online kindermisbruik aanpakt image

Kinderen brengen steeds meer tijd online door via allerlei apparaten en platformen. Een nieuw Europees wetsvoorstel beoogt kinderen online te beschermen. Als de wetgeving wordt goedgekeurd, is het de eerste in zijn soort en op deze schaal. Het zou een voorbeeld zijn voor een adequate reactie op een probleem dat in een alarmerend tempo groeit. Met Every Second Counts worden burgers van Europa opgeroepen de petitie te ondertekenen, en zo de Europese Commissie te overtuigen om het wetsvoorstel om seksueel misbruik van kinderen te voorkomen en te bestrijden, goed te keuren.

Online kindermisbruik neemt toe in volume en ernst

Recent onderzoek van de Internet Watch Foundation (IWF) toont aan dat online seksueel misbruik van kinderen elk jaar sterk toeneemt. In 2022 werden meer afbeeldingen en video's van de meest gruwelijke categorie seksueel misbruik online gevonden dan ooit tevoren. Schokkend is dat meer dan 80 procent van de URL’s met seksueel misbruik van kinderen van 0-2 jaar materiaal in deze categorie bevat.

Ook commerciële pagina's waar seksueel misbruik van kinderen wordt uitgebuit, zijn sinds 2020 verdubbeld. Net als in voorgaande jaren wordt de meerderheid van de wereldwijde meldingen van materiaal met seksueel misbruik van kinderen gehost in Europa, met Nederland als koploper.

Corinne Dettmeijer is ambassadeur van Child Safety in Europe, een initiatief van 60 verschillende (internationale) organisaties die zich inzetten om seksueel misbruik en uitbuiting van kinderen te bestrijden en kinderen op internet te beschermen. “De titel van deze petitie slaat helaas de spijker op de kop. We kunnen niet langer wachten kinderen beter te beschermen tegen online seksueel misbruik. Wetgeving is daarvoor essentieel”

Afhankelijkheid van technologiebedrijven

Het wetsvoorstel gaat onder andere over een grotere verantwoordelijkheid bij de technologiebedrijven die de platformen aanbieden, en de inzet van detectietechnologie. De detectietools die misbruikmateriaal kunnen opsporen, worden al jaren door technologiebedrijven ingezet - gebruikers van online platformen geven hiervoor toestemming wanneer ze de voorwaarden accepteren - maar er is geen officiële regelgeving voor. Dettmeijer: “Tot nu toe zijn we dus afhankelijk van de goede wil van technologiebedrijven om onze kinderen online te beschermen. Door hier meer transparantie in te creëren en regelgeving toe te passen op het gebruik van deze detectietechnologie worden kinderen niet alleen beter beschermd, maar is er ook meer toezicht op de bescherming van privacy.”

De petitie is geïnitieerd door het Justice Initiative, een verzameling van 150 slachtofferorganisaties uit 13 Europese landen en wordt ondersteund door Child Safety Online waar onder meer de volgende organisaties deel van uitmaken: Missing Children Europe, National Centre for Missing & Exploited Children, ECPAT International, Brave Movement, Canadian Centre for Child Protection, Internet Watch Foundation, NSPCC, End Violence Against Kinderen, Thorn, Stichting 5 Rechten, Terre des Hommes, Child Helpline International en Eurochild.

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6 Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5
Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BN V6

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!