Martijn Kregting - 06 juni 2023

Meta wil personeel weer drie dagen per week op kantoor

Technologieconcern Meta (Facebook, WhatsApp en Instagram) vraagt werknemers om vanaf het begin van de nazomer drie dagen per week terug te keren naar hun kantoor. Het besluit van Meta volgt temidden van toenemende discussies bij technologiebedrijven over waargenomen productiviteitsverliezen als gevolg van van werken op afstand. Het geldt overigens niet voor personeel dat ook al voorafgaand aan de coronapandemie deels of geheel van huis uit of onderweg werkte.

Meta wil personeel weer drie dagen per week op kantoor image

Meta meldt aan The Register dat het concern zich blijft inzetten voor een goede mix van thuis en op kantoor werken, omdat beide varianten voordelen hebben. "We zijn ook toegewijd aan het voortdurend verfijnen van ons model om de samenwerking, relaties en cultuur te bevorderen die werknemers nodig hebben om hun beste werk te doen", aldus een woordvoerder van de onderneming. "Sommige fulltime werknemers mogen nog steeds thuiswerken, maar dit is afhankelijk van de duur van het dienstverband en andere criteria."

Weer fysiek samenwerken

Mark Zuckerberg, CEO van Meta, liet in maart al aan het personeel een reeks ingrijpende veranderingen doorschemeren die hij wilde doorvoeren. Zo wilde hij naast nog eens 10.000 ontslagen en een pauze in het aannemen van personeel een terugkeer naar kantoor verplichten. Zuckerberg stelde het aan te moedigen dat mensen weer fysiek met collega's samenwerken.

Uit een eerste analyse zou naar voren komen dat technici die eerst fysiek bij Meta kwamen werken en vervolgens gingen thuiswerken - of op kantoor bleven - gemiddeld beter presteren dan dan mensen die bij Meta vanaf het begin op afstand werken. “Uit deze analyse blijkt ook dat ingenieurs aan het begin van hun carrière gemiddeld beter presteren als ze minstens drie dagen per week persoonlijk met teamgenoten werken. Dit vereist nader onderzoek, maar onze hypothese is dat het nog steeds gemakkelijker is om persoonlijk vertrouwen op te bouwen en dat die relaties ons helpen effectiever te werken."

Verhogen van productiviteit

Meta is niet het enige grote technologiebedrijf dat mensen weer meer op kantoor wil. Steeds meer ondernemingen dwingen dit af, onder het mom van het verhogen van de productiviteit. Amazon eiste in februari bijvoorbeeld dat de meerderheid van zijn kantoorwerknemers 'minstens' drie dagen per week op locatie werkt. Volgens Amazon-CEO Andy Jassy maakt dit het makkelijker om de Amazon-cultuur te leren kennen en met collega's te kunnen samenwerken.

Salesforce-oprichter en CEO Marc Benioff zette vraagtekens bij de productiviteit van nieuwe medewerkers en vroeg zich af of deze lager was dan die van anderen in het bedrijf, vanwege de vrijheid van thuiswerken die ze genieten. Meer recentelijk heeft Dell - dat eerder aangaf te verwachten dat de meeste werknemers zelden nog naar kantoor zou gaan - nu een terugkeer naar kantoor voor ten minste drie dagen per week in gang gezet.

Productiviteitsparanoia

Recent onderzoek van Microsoft haalde het fenomeen van productiviteitsparanoia onderuit - wanneer managers moeite hebben om te geloven dat hun personeel thuis effectief is. Uit het onderzoek onder 30.000 in de VS gevestigde Prodoscore-gebruikers bleek dat medewerkers die op kantoor productief waren, waarschijnlijk hetzelfde presteren als wanneer ze thuis werken.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!