Witold Kepinski - 09 juni 2023

Hardware probleem verkeersleidingspost veroorzaakte storing ProRail

De oorzaak van de storing in de verkeersleidingspost van ProRail in Amsterdam is gevonden. Het betreft een defect hardware-onderdeel in het systeem voor de bediening van seinen en wissels. Dit hardware-onderdeel is inmiddels vervangen. Het systeem is de afgelopen twee dagen uitgebreid getest en werkt weer.

Hardware probleem verkeersleidingspost veroorzaakte storing ProRail image

Nu de storing is opgelost wordt er deze vrijdag op zaterdagnacht teruggekeerd naar de verkeersleidingspost in Amsterdam. Tot die tijd wordt er vanuit de uitwijklocatie in Utrecht gewerkt. Tijdens de terugkeer kunnen er geen treinen rijden in de regio Amsterdam. Dit heeft impact op reizigers en vervoerders.

CEO van ProRail John Voppen: “Reizigers en vervoerders hadden van zondag tot maandagmorgen vroeg last: treinverkeer bij Amsterdam viel uit. Dat willen we niet en de dagen daarna is dat ook niet meer gebeurd. Extra inzet en de overstap naar een uitwijklocatie boden een tijdelijke oplossing. Het defect zelf is nu ook uitgezocht en dat is goed nieuws: we kunnen weer terug naar normaal.”

Sinds zondag 4 juni is er een grote storing in de verkeersleidingspost Amsterdam, waardoor het uitwijken naar Utrecht nodig was. Het treinverkeer in Amsterdam en omstreken wordt nog steeds bediend vanuit de uitwijklocatie in Utrecht. Het treinverkeer ondervindt daar momenteel geen hinder van. Dat geeft ons de mogelijkheid om eerst uitgebreide tests uit te voeren op het systeem in Amsterdam.

Er kan in de nacht van vrijdag op zaterdag (10 juni) teruggekeerd worden naar de verkeersleidingspost in Amsterdam. Tijdens deze verplaatsing worden de systemen in Amsterdam geactiveerd en wordt ook het personeel vanuit Utrecht naar Amsterdam gebracht. Er is, doordat de systemen uit de lucht zijn, geen treinverkeer mogelijk rondom Amsterdam. Dit wordt gedaan in de nacht, om de overlast voor het treinverkeer zo beperkt mogelijk te houden. We doen er alles aan om alles klaar te hebben als de eerste treinen op zaterdag weer gaan rijden.

Impact voor reizigers en goederenvervoer

Als gevolg van de verhuizing is het vrijdag op zaterdagnacht vanaf middernacht tot zaterdagochtend vroeg niet mogelijk om treinen te rijden in de regio Amsterdam. Er is ook geen goederenvervoer mogelijk. NS onderzoekt andere mogelijkheden, maar het eerste beeld is dat die er zeer beperkt zullen zijn.

NS adviseert reizigers daarom om alternatief vervoer te regelen of niet te reizen in de regio Amsterdam. ProRail en NS benadrukken het ontzettend vervelend voor reizigers te vinden die hiermee te maken hebben. Reizigers worden zoveel mogelijk op de hoogte gehouden via de NS-reisplanner en website.

Hardwarefout

De afgelopen dagen is er onderzoek gedaan om de oorzaak te achterhalen. De analyse wijst uit dat een bepaald hardware-onderdeel disfunctioneerde naar verluidt een SFP network fiber module. Het gevolg hiervan is dat de software die de bediening van seinen en wissels regelt uitvalt. We doen verder onderzoek naar hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen.

Het systeem voor de bediening van seinen en wissels op de verkeersleidingspost in Amsterdam is volledig redundant uitgevoerd. Dat betekent dat een defect onderdeel in principe een back-up heeft, die het overneemt in het geval van storing of defect. Tijdens de storing gaf het betreffende hardware-onderdeel echter geen signaal af dat er iets mis was. Hierdoor functioneerde de redundantie ook niet correct.

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
BN en BW Anderswerken 15-05-2024 tm 31-05-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!