Martijn Kregting - 14 juni 2023

Gartner: tijd om te denken aan Innovatie Ecosystemen

Last van economische tegenwind? Bevreesd voor de impact van een - naderende - recessie voor de capaciteit om te innoveren? Misschien wordt het dan tijd om te denken aan het ontwikkelen van Innovatie Ecosystemen, stelt marktonderzoeker Gartner. Samenwerken met andere partijen die elk hun eigen kennis, expertise en talenten inbrengen, kan innovatie behoorlijk versnellen.

Gartner: tijd om te denken aan Innovatie Ecosystemen image

Natuurlijk is het concept van Innovatie Ecosystemen niet nieuw, weet Daniel Sun, VP analist van Gartner. In een interview met Dutch IT Leaders ging hij onlangs in op nut en noodzaak van Innovatie Ecosystemen. Dergelijke ecosystemen bieden een vrij logische manier van innoveren, die niet beperkt hoeft te zijn tot periodes waarin het economisch minder goed gaat. Maar het is wel een vorm waar organisaties minder aan denken wanneer zij tijd en geld hebben om alles voor innovatie zelf in huis te halen en exclusief voor de eigen organisatie of doelgroep te innoveren.

Bovendien, benadrukt de Gartner-analist: ook al gaat het bij Innovatie Ecosystemen om een losse vorm van samenwerken, dat betekent niet dat het eenvoudig is om ermee te beginnen. Het opzetten ervan in en tussen organisaties vergt zeker in het begin echt wel tijd en moeite.

DNA van Innovatie Ecosystemen

“Je moet een soort DNA voor dit ecosysteem ontwikkelen. Dat bestaat uit vier elementen: waarde-uitwisseling; gedeelde capaciteiten; diversiteit in partners; raamwerk voor samenwerking. En daarmee ben je er nog niet. Om optimaal te presteren, moet dit ecosysteem voortdurend beheerd worden, moet gemeten en gemonitord worden wat de opbrengsten zijn, zodat je ook structureel kunt leren en verbeteren. Want een Innovatie Ecosysteem is geen statisch gegeven, het is en zal voortdurend in ontwikkeling blijven al naar gelang de behoeften van jouw organisaties en eventuele partners.”

In de basis is een Innovatie Ecosysteem vrij simpel, stelt Sun. Het gaat om losse, flexibele netwerken van organisaties en instellingen die samen innoveren richting nieuwe producten, diensten of technologie, om kennis en vaardigheden te ontwikkelen of een klantervaring te realiseren. Dit soort ecosystemen kunnen veranderen al naar gelang de behoefte, de lengte van een project, kunnen ad hoc of structureel zijn, in de loop van een project veranderen van samenstelling.

Vinger aan de pols

Het is belangrijk om voortdurend de vinger aan de pols te houden, meent Sun. Hiervoor is het nodig om een dedicated team in te zetten. "Ik denk dat een ecosysteem team dedicated moet zijn in elke organisatie, maar zij kunnen afhankelijk van het soort samenwerkingen diverse en veranderlijke product teams aansturen, of teams voor inkoop en distributie, afhankelijk van het soort innovatie waar je mee bezig bent. En net zo belangrijk: zorg ervoor dat iedereen een gedeelde verantwoordelijkheid voelt. Je moet dit niet topdown invoeren en dan verwachten dat het werkt. Maar je moet wel iemand aan de top hebben die hier achter staat, anders gaat het evenmin werken.”

Het interview met Daniel Sun van Gartner gemist? Lees het hier.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!