Europese Commissie: Google misbruikt dominante marktpositie in online advertentietechnologie
De Europese Commissie stelt dat Google misbruik maakt van zijn dominante marktpositie in online advertentietechnologie. Het dreigt het Amerikaanse techbedrijf op te splitsen.

Het gaat om voorlopige bevindingen van de Europese Commissie, die de werkwijze van Google rondom advertenties onderzoekt. Google biedt diverse services met advertentiestechnologie aan. Hiermee bemiddelt het techbedrijf tussen adverteerders en uitgevers. Concreet biedt het bedrijf twee tools aan voor het aankopen van advertenties: Google Ads en DV 360. Daarnaast beschikt het over een advertentieserver gericht op uitgevers genaamd DoubleClick For Publishers (DFP). Ook hanteert Google zijn eigen advertentiemarktplaats onder de naam AdX.
'AdX krijgt voorrang bij advertentieveilingen'
De Europese Commissie stelt in een voorlopig oordeel dat Google AdX voorrang geeft bij het veilen van advertenties via DFP. Zo zou het bijvoorbeeld AdX informeren over het hoogste bod van concurrenten op advertentieposities. Ook zou het AdX voorrang geven in de wijze waarop de tools voor het aankopen van advertenties Google Ads en DV 360 biedingen plaatsen op advertentiemarktplaatsen. Zo zou Google Ads voornamelijk advertenties plaatsen op AdX, wat dit platform aantrekkelijk maakt voor gebruikers.
De commissie vreest dat Google door de werkwijze een oneerlijk voordeel krijgt op concurrenten en hen uitsluit. Zo zou het bedrijf de positie van AdX in de supplychain voor advertentietechnologie hebben versterkt en zichzelf in staat stellen hogere tarieven te rekenen voor zijn dienstverlening.
Deel van de diensten afstoten
Indien de voorlopige bevindingen van de Europese Commissie worden bevestigd schendt Google hiermee mogelijk Artikel 102 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VwEU). Het geeft ook aan geen vertrouwen erin te hebben dat Google zijn werkwijze zal aanpassen en in de praktijk zijn werkwijze zal voortzetten. De EC stelt dat zijn bezwaren daarom alleen kunnen worden weggenomen indien Google een deel van zijn diensten afstoot. Denk daarbij aan DFP en AdX. Ook riskeert het Amerikaanse bedrijf een boete die kan oplopen tot tien procent van zijn jaarlijkse wereldwijde omzet.
Google kan zich niet vinden in de bevindingen van de Europese Commissie. In een reactie aan onder meer The Verge stelt
Google dat zijn advertentietechnologie websites en apps helpt met het
financieren van content en bedrijven in staat stelt op effectieve wijze
nieuwe klanten te bereiken. Het onderzoek van de Europese Commissie zou
slechts op een klein aspect van de advertentietak van het bedrijf
gericht zijn. Het bedrijf meldt ook 'gepast' te zullen reageren op de
aantijgingen.