Wouter Hoeffnagel - 22 juni 2023

Gartner: IT-investeringen van bank- en investeringsdiensten stijgen

De IT-uitgaven van wereldwijde bank- en investeringsdiensten bedragen dit jaar naar verwachting in totaal 652,1 miljard dollar. De investeringen stijgen hiermee met 8,1% ten opzichte van 2022. De uitgaven aan software groeien met 13,5% het meest.

Gartner: IT-investeringen van bank- en investeringsdiensten stijgen image

Dit voorspelt marktonderzoeker Gartner. "De huidige economische tegenwind verandert de context voor technologie-investeringen in bankieren en investeringsdiensten dit jaar", zegt Debbie Buckland, Director Analyst bij Gartner. “In plaats van te bezuinigen op IT-budgetten, geven organisaties meer uit aan technologieën die aanzienlijk hogere bedrijfsresultaten genereren. De uitgaven aan software verschuiven bijvoorbeeld van het in eigen huis bouwen naar het kopen van oplossingen die sneller waarde genereren uit investeringen.”

Cloudinvesteringen zetten onverminderd door

Volgens de Gartner 2023 CIO and Technology Executive Survey geven CIO's van bank- en investeringsdiensten in 2023 het grootste bedrag aan nieuwe of aanvullende financiering uit aan cyberbeveiliging, data en analyse, integratietechnologieën en cloud.

Meer dan de helft is van plan meer te investeren in de cloud en tegelijkertijd de IT-uitgaven in hun eigen datacenters te verlagen. Dit komt tot uiting in een tragere groei van de uitgaven voor datacentersystemen van 13,2% in 2022 tot 5,7% in 2023. Banken maken zich los van materiële activa en kapitaaluitgaven (capex) ten gunste van diensten en bedrijfsuitgaven (opex), om te voldoen aan de veranderende verwachtingen van klanten en de markt.

"Om het hoofd te bieden aan het huidige economische klimaat, geven CIO's van bank- en investeringsdiensten nu prioriteit aan meer conservatieve doelstellingen die veerkrachtige en duurzame groei ondersteunen, zoals een betere klantervaring (CX) en efficiëntere bedrijfsvoering", zegt Pete Redshaw, VP Analyst bij Gartner. "Dit is een verandering ten opzichte van voorgaande jaren, toen regelrechte groei - nieuwe gebieden, nieuwe klanten en nieuwe branches - het primaire doel was van bank-CEO's."

IT-services blijft het grootste uitgavensegment

Gedreven door het toegenomen gebruik van adviesdiensten en Infrastructure as a Service (IaaS) zijn IT-diensten naar verwachting de grootste uitgavencategorie. Het segment is naar verwachting bijna 270 miljard dollar waard in 2023. Dit is een stijging van 9,3% ten opzichte van 2022. De verschuiving reflecteert volgens Gartner de steeds belangrijkere rol die IT-serviceproviders spelen in het ondersteunen van bank- en investeringsdiensten bij het navigeren van van opkomende kansen en uitdagingen.

"Economische onzekerheid leidt ertoe dat organisaties langetermijncontracten opsplitsen in meerdere kortere projecten", aldus Buckland. "Ze zijn ook terughoudend om nieuwe contracten te ondertekenen, langetermijninitiatieven aan te gaan of nieuwe technologiepartners aan te nemen, wat leidt tot een toename van het gebruik van IT-adviesdiensten."

Talenttekort stuwt uitgaven in interne diensten

Nu het wereldwijde tekort aan talent zijn weerslag heeft op bank- en investeringsdiensten, stijgen de uitgaven aan interne diensten in 2023 met 4,2% om de gestegen kosten van het aannemen en behouden van talent te ondersteunen.

"Zelfs na de recente wijdverspreide ontslagen bij veel van de technologiereuzen, worden banken niet langer automatisch door toptalent gezien als de meest wenselijke, lonende of stimulerende bestemmingen", aldus Redshaw. "Er zijn meer innovatieve oplossingen nodig, zoals het schrappen van de vereiste voor universitair onderwijs en het toevoegen van voordelen zoals levenslange omscholing, hybride teams, agile methoden en fintech-partnerschappen."

Klanten van Gartner kunnen meer lezen in 'Prognose: Enterprise IT Spending for the Banking and Investment Services Market, Worldwide, 2021-2027, 1Q23 Update' en '2023 CIO and Technology Executive Agenda: A Banking and Investment Services Perspective'.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!