Wouter Hoeffnagel - 23 juni 2023

Proximus mag edpnet van Belgische toezichthouder voorlopig niet overnemen

Proximus mag van de Belgische Mededingingsautoriteit edpnet voorlopig niet overnemen. epdnet moet voorlopig nog als losstaand bedrijf onder beheer blijven staan, totdat het onderzoek van de toezichthouder volledig is afgerond.

Proximus mag edpnet van Belgische toezichthouder voorlopig niet overnemen image

De Belgische Mededingingsautoriteit meldt dat uit voorlopig onderzoek is gebleken dat er sprake is van 'misbruik van machtspositie' door Proximus. Hierdoor kan volgens de toezichthouder een situatie ontstaan die het algemeen economische belang zou kunnen schaden.

"In deze beslissing oordeelt het Mededingingscollege dat de Auditeur-generaal prima facie heeft aangetoond dat er sprake is van misbruik van machtspositie door Proximus als gevolg van de overname van EDPnet. In een procedure inzake voorlopige maatregelen is de vaststelling van een inbreuk op het mededingingsrecht niet definitief. Het Mededingingscollege is van oordeel dat er na de voltooiing van deze transactie dringend voorlopige maatregelen moeten worden genomen om te voorkomen dat er een situatie ontstaat die het algemeen economisch belang zou kunnen schaden indien de overname van EDPnet door Proximus onomkeerbaar zou worden", meldt de toezichthouder.

Drie maatregelen

Proximus krijgt een drietal maatregelen opgelegd. Het bedrijf moet de levensvatbaarheid en het concurrentievermogen van edpnet vooralsnog in stand houden. Ook moeten de activiteiten van beide partijen voorlopig gescheiden blijven. Vertrouwelijke informatie van edpnet mag daarnaast niet in handen komen van Proximus.

De maatregelen gelden voor een periode van vijftien maanden, maar kunnen indien nodig verlengd worden. Dit geeft de Belgische Mededingingsautoriteit meer tijd om de overname te onderzoeken.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!