Redactie - 29 juni 2023

Europol: Al 6.558 arrestaties dankzij neerhalen van EncroChat

Europol meldt dat het neerhalen van EncroChat in 2020 inmiddels heeft geleid tot 6.558 arrestaties wereldwijd. Daarbij zijn ook 200 zogeheten 'High Value Targets' te hebben opgepakt.

Europol: Al 6.558 arrestaties dankzij neerhalen van EncroChat image

EncroChat was een versleutelde berichtendienst die populair was onder criminelen. Zij dachten hiermee te kunnen communiceren zonder het risico afgeluisterd te worden. Europol en politiediensten uit diverse landen infiltreerde het in Frankrijk gebaseerde EncroChat echter in juni 2020. Door de encryptie te kraken wisten zij informatie over een breed scala aan criminelen in handen te krijgen.

De politieactie leidde bij direct na het neerhalen van EncroChat al tot de arrestatie van 746 verdachten en de inbeslagname van zowel twee ton aan drugs, 77 vuurwapens als tientallen miljoenen euro's.

In totaal 7.134 jaar celstraf opgelegd

Drie jaar na het neerhalen van EncroChat deelt Europol nu nieuwe cijfers. Hieruit blijkt dat het aantal arrestaties inmiddels is opgelopen tot 6.558 stuks. Veroordeelde verdachten hebben gezamenlijk in totaal 7.134 jaar celstraf opgelegd gekregen.

Ook is bijna 800 miljoen euro in beslag genomen. Europol stelt ook dat diverse gewelddadige aanvallen, moordpogingen, gevallen van corruptie en omvangrijke drugstransporten zijn verhinderd.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024
Netgear banner liggend start week 14

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!