Witold Kepinski - 08 juli 2023

Strand Consult belicht hoe China al jarenlang tech bedrijven blokkeert

Strand Consult belicht in een rapport hoe China al jarenlang sinds 1996 buitenlandse tech bedrijven blokkeert en geen toegang geeft tot deze grote markt: 'You Are Not Welcome: An Analysis of Thousands Foreign Technology Companies Blocked by China Since 1996'

Strand Consult belicht hoe China al jarenlang tech bedrijven blokkeert image

Strand Consult meldt: De media berichten stuk voor stuk over de beperkingen van de VS op de handel in gevoelige technologie met China, maar zelden over China's blokkade van hele categorieën buitenlandse goederen en diensten gedurende tientallen jaren. Deze blokkades worden over het algemeen opgelegd door fiat, zonder eerlijk proces of mogelijkheden voor verhaal. Als beleidsmakers in democratische landen restricties invoeren, moeten ze zich houden aan de rechtsstaat, een vastomlijnd administratief proces volgen en getroffen partijen de mogelijkheid bieden zich te verdedigen en de uitspraken aan te vechten. Chinese bedrijven hebben inderdaad toegang tot de beste advocaten van Amerika voor verdediging, en Chinese partijen krijgen meer eerbied in Amerikaanse rechtbanken dan buitenlandse partijen zich ooit in China kunnen voorstellen.

Het gratis rapport van Strand Consult over de duizenden buitenlandse technologiebedrijven die sinds 1996 door China zijn geblokkeerd, onderzoekt deze praktijken. Het rapport maakt deel uit van de reeks rapporten van Strand Consult over China, toeleveringsketen en veiligheid.

Media-aandacht heeft de neiging zich te concentreren op discrete activiteiten van Amerikaanse en Europese landen om individuele bedrijven zoals Huawei en TikTok aan banden te leggen voor gedocumenteerde schendingen en misbruik van privacy, veiligheid, non-proliferatie van wapens en andere wetten. Minder aandacht wordt besteed aan de systematische inperking van tienduizenden websites en gerelateerde internettechnologieën door de Volksrepubliek China (VRC). De VRC beperkt deze technologieën om ideologische en economische redenen. De meeste mensen gaan ervan uit dat de websites en media die ze dagelijks bezoeken niet beschikbaar zijn in de VRC. Deze buitenlandse technologieën en hun operators hebben geen toegang gekregen tot 's werelds grootste online markt, honderden miljoenen internetgebruikers en een kans van meerdere biljoenen dollars. Bovendien wordt het Chinese volk de vrijheid ontzegd om zich op een open internet in te laten.

Voortbouwend op censuurkaders in traditionele media die al tientallen jaren in de VRC van kracht waren, nam de Staatsraad vanaf 1996 regels en voorschriften aan om het internetverkeer te beheersen. Brede categorieën informatie waren verboden, waaronder schade aan de nationale veiligheid, staatsgeheimen of sociale stabiliteit, of iets dat als seksueel suggestief wordt beschouwd. Daarna werd een reeks eisen opgelegd aan internetserviceproviders: licenties om internetinhoud te leveren, verkeersverdeling via officiële uitwisselingspunten, tussentijdse aansprakelijkheid en certificering dat alle inhoud op hun netwerken legaal is. Vervolgens ontwikkelde de VRC een reeks techno-nationalistische beleidsmaatregelen om te promoten dat de hardware en software van internet in de VRC wordt gemaakt, evenals blauwdrukken voor een nieuwe internetarchitectuur. Dit omvat de hele internetwaardeketen van SMIC voor de halfgeleiders, Huawei voor de netwerkapparatuur; Lenovo voor de laptops; Inspur voor de servers; en Alibaba, Tencent en Baidu voor de toepassingen, naast andere PRC-bedrijven.

Strand Consult behandelt de Chinese beperkingen in zijn nieuwe rapport You Are Not Welcome: An Analysis of Thousands Foreign Technology Companies Blocked by China since 1996 . Het beschrijft hoe en waarom de Volksrepubliek China duizenden buitenlandse internettechnologieën zoals online nieuws- en mediakanalen, socialemediaplatforms, virtuele particuliere netwerken, netwerken voor het leveren van inhoud, mobiele applicaties, telecommunicatieapparatuur, clouddiensten en andere technologieën systematisch heeft beperkt. Het rapport omvat de volgende informatie:

 1. Identificatie en classificatie van de vele buitenlandse technologiebedrijven die door de VRC aan beperkingen zijn onderworpen, met vermelding van het jaar, de methode en de rechtvaardiging van de VRC voor de beperking
 2. Onderzoek naar de redenen waarom de VRC haar beperking uitvoert
 3. Beschrijving van de toegepaste soorten beperkingen
 4. Beschrijving van de wet, het beleid en de regelgeving die door de VRC worden gebruikt om de beperkingen af ​​te dwingen
 5. Bespreking van academische, theoretische en beleidsverklaringen voor de aanhoudende beperkingen
 6. Honderden referenties en voetnoten om het onderzoek te documenteren

Het doel van het rapport is om transparantie te creëren over de omstandigheden waarmee buitenlandse bedrijven in de VRC worden geconfronteerd.

Het rapport van Strand Consult biedt waardevolle informatie over de marktomstandigheden in de VRC. Bijvoorbeeld:

 1. Het beperken van buitenlandse technologie heeft een lange geschiedenis in de VRC. De eerste buitenlandse op internet gebaseerde diensten werden in 1996 in de VRC geblokkeerd.
 2. De beperkingen die door de VRC worden toegepast, blijven evolueren en worden steeds geavanceerder. Ze omvatten elementaire blokkerings- en filtertactieken en zijn ook systemisch binnen de fysieke internetarchitectuur en het toegangsniveau van de Volksrepubliek China, bestaande uit uitwisselingspunten, hardware en software. Bovendien worden er op veel niveaus van de overheid en het bedrijfsleven beperkingen opgelegd, of het nu gaat om regelgevers op het hoogste niveau zoals de Cyberspace Administration en de State Information Council of de censuurpraktijken van bedrijven in de VRC zelf. Het systeem wordt ook geleid door honderdduizenden "internetcommentatoren" die zijn ingehuurd om geprefereerde discussies en gedragingen online te modelleren, virtuele internetpolitie-avatars en strenge straffen voor overtredingen. Met name Chinese gebruikers oefenen een hoge mate van zelfcensuur uit.
 3. Aanvullende beperkingen worden in acht genomen in het geheel van industrieel en economisch beleid dat is ontworpen om staatsbedrijven en nationale kampioenen van de VRC op het gebied van internet en informatietechnologie te promoten.
 4. De Volksrepubliek China merkt zelf op dat internet een slagveld is van concurrerende ideologieën en dat beperkingen gerechtvaardigd zijn om de belangen van de staat te beschermen. Met name vanuit het perspectief van de VS en Europa wordt internet gezien als een positief medium om collectieve actie mogelijk te maken . De Volksrepubliek China ziet precies het tegenovergestelde: collectieve actie tegen de staat voorkomen .
 5. Het rapport introduceert ook de verschillende wettelijke regimes voor beperking. Hoewel het beperken van een bedrijf in de VRC in de VS of de EU een uitgebreide rechtsgang vereist en voor de rechtbank kan worden aangevochten, kunnen buitenlandse bedrijven in de VRC willekeurig worden geblokkeerd zonder enige uitleg of rechterlijke toetsing.

Lezers kunnen hun kennis verbeteren met deze kritische analyse van de VRC en zijn beperkingen op buitenlandse technologie. Hoewel de berichtgeving over het TikTok-verbod in een land voor sensationeel nieuws zorgt, vertroebelt het het grotere beeld van de systematische beperking door de VRC die duizenden technologieën en bedrijven al meer dan twee decennia aanhoudt, aldus Strand Consult.

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5 Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6
Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BN V5

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!