Witold Kepinski - 07 juli 2023

Aeroporti di Roma brengt meer reizigers op tijd naar hun bestemming dankzij Dynatrace

Aeroporti di Roma (ADR), de grootste luchthavenoperator in Italië die jaarlijks bijna 50 miljoen reizigers bedient op de luchthavens Fiumicino Leonardo da Vinci en Ciampino via meer dan 100 luchtvaartmaatschappijen, vertrouwt op het Dynatrace platform om reizigers snel en efficiënt door haar luchthavens te leiden. De basis van ADR’s efficiëntie wordt gevormd door digitale systemen die alle kritieke luchthavenprocessen ondersteunen. Hieronder vallen veiligheidscontroles, grenscontroles, bagageafhandeling, airside operations en reizigersinformatiesystemen, voor bijvoorbeeld inchecken en reisupdates.

Aeroporti di Roma brengt meer reizigers op tijd naar hun bestemming dankzij Dynatrace image

Vanwege de afhankelijkheid van meerdere systemen en het ontbreken van één platform om alle informatie te verwerken en overzichtelijk te presenteren, was het moeilijk om problemen snel op te lossen en de reizigerservaring te verbeteren. Dynatrace helpt ADR hier nu bij, door observability en security data van de hybride cloudomgeving te combineren en overzichtelijk te presenteren.

Causale AI

Dankzij de causale AI van Dynatrace kan ADR deze data gebruiken om de onderliggende redenen van prestatieproblemen in kaart te brengen en kwetsbaarheden in de security proactief op te lossen, voordat reizigers hier last van hebben. Dit heeft ADR geholpen om 90% van alle reizigers binnen drie minuten door de beveiliging heen te loodsen, maakt het mogelijk dat 99%* van de vluchten op tijd aankomen en vertrekken en garandeert dat elk jaar 13 miljoen koffers meer dan 200 bestemmingen bereiken. Dankzij deze goede service werd Fiumicino Airport onlangs door Airports Council International (ACI) voor het zesde achtereenvolgende jaar uitgeroepen tot ‘Beste luchthaven in Europa met meer dan 40 miljoen passagiers’. Fiumicino ontving eerder dit jaar ook een 5-sterren luchthavenclassificatie van Skytrax en is daarmee de tweede Europese luchthaven die deze beoordeling heeft gekregen.

“Prestatieproblemen en kwetsbaarheden in de security van onze software kunnen grote gevolgen hebben voor de ervaring van reizigers op onze vliegvelden”, zegt Emiliano Sorrenti, Chief Information and Technology Officer bij ADR. “Als een van onze essentiële applicaties zelfs maar enkele minuten offline is, kan dit leiden tot enorme wachtrijen bij de incheckbalies, de grenscontrole of de bagageafhandeling, waardoor reizigers hun vlucht kunnen missen. Dankzij het Dynatrace platform kunnen we onze systemen makkelijk en proactief optimaliseren en beveiligen. Dat betekent dat we een betere luchthavenervaring kunnen bieden aan onze reizigers en uiteindelijk meer reizigers op tijd op hun bestemming kunnen krijgen.”

Geautomatiseerd problemen detecteren en oplossen

Met de uitgebreide automatiseringsmogelijkheden van het Dynatrace-platform kan de service van ADR worden geoptimaliseerd en kunnen problemen vaak zonder menselijke tussenkomst worden opgelost. Daarnaast integreert Dynatrace ook naadloos met ADR’s IT Service Management-oplossing, wat zorgt voor een significante operationele efficiëntie. Dynatrace maakt automatisch supporttickets aan wanneer het problemen ontdekt, identificeert de onderliggende reden voor deze problemen en stuurt het ticket naar het juiste team binnen ADR, zodat de problemen proactief opgelost kunnen worden. Hierdoor zijn teams 70% minder tijd kwijt aan het oplossen van problemen. Bovendien waarschuwt Dynatrace ADR voor nieuwe kwetsbaarheden in de security zodra deze zich voordoen in ADR’s omgevingen. Hierbij worden de kwetsbaarheden automatisch geprioriteerd op basis van het risico dat ze vormen voor de systemen van de luchthaven en voor de reizigers. Aan de hand van deze inzichten kan het ADR-team eventuele problemen snel oplossen, waardoor de impact van verstoringen op de luchthavens worden beperkt.

“Dynatrace heeft de manier waarop we service-incidenten en softwarekwetsbaarheden beheren radicaal veranderd, waardoor we een betere luchthavenervaring kunnen bieden aan reizigers”, vervolgt Sorrenti. “Dankzij de uitgebreide automatisering en causale AI-mogelijkheden van het platform kunnen we nu een ticket aanmaken dat de exacte oorzaak van het probleem aangeeft en ervoor zorgen dat dit binnen milliseconden bij de persoon terechtkomt die het probleem moet oplossen. Voor veel soorten incidenten hebben we zelfs geautomatiseerde workflows gecreëerd waarmee onze applicaties zichzelf kunnen herstellen, zonder daarvoor dat menselijke tussenkomst nodig is. Deze automatisering heeft niet alleen de betrouwbaarheid en veiligheid van onze essentiële luchthavenservices verbeterd, maar ook onze operationele efficiëntie naar een hoger niveau gebracht. We hoeven nu bijvoorbeeld niet langer handmatig te scannen op kwetsbaarheden of problemen handmatig te onderzoeken. In plaats daarvan kunnen we met de antwoorden van Dynatrace direct een oplossing zoeken met onze partners. Uiteindelijk zorgt dat ervoor dat reizigers probleemloos via onze luchthavens kunnen reizen.”

Op de Customer Stories pagina is voor meer informatie te vinden over hoe Aeroporti di Roma Dynatrace inzet voor betrouwbaardere en veiligere luchthavenoperaties: https://www.dynatrace.com/news/customer-stories/aeroporti-di-roma/

* Disclaimer van ADR: gebaseerd op ADR gegevens van januari tot maart 2023. De indicatie houdt geen rekening met vertragingen van externe partijen buiten de directe controle van ADR, zoals verlate aankomst van inkomende vluchten of problemen met individuele luchtvaartmaatschappijen. Wanneer rekening wordt gehouden met deze externe factoren, is de algehele punctualiteit voor dezelfde periode 83% voor aankomsten en 78% voor vertrekken.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!