Wouter Hoeffnagel - 12 juli 2023

Microsoft wint FTC-rechtszaak over overname Activision Blizzard

Microsoft wint een rechtszaak tegen FTC rond overname Activision Blizzard. De FTC verzocht een Amerikaanse rechtbank de overname tijdelijk te blokkeren. De rechter wil hierin echter niet mee gaan. De FTC overweegt beroep aan te tekenen.

Microsoft wint FTC-rechtszaak over overname Activision Blizzard image

De zaak draait om de overname van gamebedrijf Activision Blizzard, bekend van onder meer Call of Duty en Candy Crush, door Microsoft. De voorgenomen overname leidt tot zorgen bij toezichthouders, die vrezen voor impact op de concurrentie op de gamingmarkt.

De FTC vroeg een federale rechtbank medio juni de overname tijdelijk te blokkeren, zodat het meer onderzoek kon doen naar de overname. Zo wilde de Amerikaanse toezichthouder voorkomen dat Microsoft de deal vroegtijdig kan afronden.

Rechter ziet geen reden tot blokkade

De rechter gaat hierin echter niet mee. Zo heeft de FTC in de ogen van de rechter onvoldoende aangetoond dat de game Call of Duty waarschijnlijk niet beschikbaar zal blijven op PlayStation-consoles. Ook is onvoldoende aangetoond dat er sprake is van een aanzienlijke impact op de markt voor cloudgaming en game-abonnementen. De rechter ziet daarom geen reden de overname te blokkeren.

Microsoft-topman Brad Smith is blij met het besluit. De FTC zou echter overwegen beroep aan te tekenen in de zaak, meldt een anonieme bron aan Bloomberg. Een definitief besluit hierover zou echter nog niet zijn genomen.

Britse zorgen wegnemen

De uitspraak van de rechter maakt overigens de weg niet vrij voor de voorgenomen overname. De Britse toezichthouder Competition and Markets Authority (CMA) blokkeert de deal met het oog op de impact op de concurrentie. Microsoft onderzoekt momenteel of het de overname kan aanpassen om de Britse zorgen weg te nemen, meldt Smith

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!