Wouter Hoeffnagel - 13 juli 2023

Canalys: PC-markt met 11,5% gekrompen in Q2 2023

De pc-markt is in het tweede kwartaal van 2023 gekrompen. Het totaal aantal verscheepte desktops en notebooks daalde jaar-op-jaar met 11,5% tot 62,1 miljoen eenheden.

Canalys: PC-markt met 11,5% gekrompen in Q2 2023 image

Dit blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Canalys. Het is het derde kwartaal op rij waarin de pc-markt krimpt. In de twee voorgaande kwartalen daalde het aantal verscheepte units met meer dan 30%.

Ten opzichte van een kwartaal eerder steeg het aantal verscheepte units juist met 11,9%. Canalys ziet de cijfers als een duidelijk teken dat de pc-markt versneld hersteld in de tweede helft van dit jaar.

Het aantal verscheepte notebooks is met 9,3% op jaarbasis gedaald en komt uit op in totaal 49,4 miljoen units. Het aantal verscheepte desktopsystemen liep met 19,3% terug tot 12,6 miljoen stuks.

'Tekenen van herstel'

"De pc-markt vertoont vroege tekenen van herstel na een moeilijke periode", zegt Ishan Dutt, hoofdanalist bij Canalys. “In het tweede kwartaal van 2023 werd een jaarlijkse daling van het aantal zendingen verwacht, maar er zijn aanwijzingen dat veel van de problemen die de sector hebben getroffen beginnen af te nemen. Hoewel de wereldwijde macro-economische situatie moeilijk blijft, hebben belangrijke spelers in de sector erop gewezen dat de activeringspercentages onder eindgebruikers sterker zijn dan het aantal verscheepte units. Naarmate de omstandigheden verbeteren verwacht Canalys dat bedrijven uitgaven die zij eerder stopzette opnieuw toewijzen aan IT-upgrades. In het tweede kwartaal van 2023 zorgde de terugkeer van financiering uit de publieke sector voor een sterke vraag naar pc's van terug naar school."

"Positieve marktsignalen suggereren een verdere verbetering voor de pc-industrie in 2023", zegt Kieren Jessop, onderzoeksanalist bij Canalys. “De voorraadniveaus zijn in het tweede kwartaal verder gedaald, aangezien 41% van de kanaalpartners die in juni door Canalys zijn ondervraagd meldden dat ze minder dan een week pc-voorraad hebben. Alle klantsegmenten liggen op koers om de rest van 2023 te verbeteren dankzij een laatste duw van voorraadcorrecties en sterkere seizoensinvloeden in de tweede helft van het jaar. De zendingen voor het volledige jaar 2023 zullen echter lager zijn dan in 2022, aangezien consumenten in een post-pandemische omgeving de uitgaven aan pc's naar andere categorieën verschuiven."

Lenovo is marktleider

Lenovo is opnieuw marktleider. Wel zag het bedrijf het aantal verscheepte units met 18% teruglopen tot 14,2 miljoen units op jaarbasis. HP volgt Lenovo en is de op een na grootste speler. Het bedrijf zag onder meer een flinke vraag naar Chromebooks in de Verenigde Staten (VS). In totaal verscheepte het bedrijf wereldwijd 13,4 miljoen units.

Dell staat op de derde plaats, maar verloor meer dan twee punten marktaandeel omdat de leveringen met 22% daalden. Apple behaalde in het tweede kwartaal van 2023 de hoogste groei van de grote leveranciers, met een toename van 51% op jaarbasis. Hoewel het werd gestimuleerd door de lancering van de nieuwe 15-inch Macbook Air, was zijn sterke prestatie vooral te danken aan een gunstig vergelijkingskwartaal als gevolg van de verstoring van de toeleveringsketen waarmee het vorig jaar te maken had. Acer bezette de vijfde plek in de ranglijst, met zendingen van iets minder dan vier miljoen eenheden.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!