Wouter Hoeffnagel - 28 juli 2023

Arbeidsinspectie: Risico's voor hulpdiensten door haperend C2000-systeem

C2000 biedt onvoldoende dekking, en dat levert risico's op voor Nederlandse hulpdiensten. Dit concludeert de Arbeidsinspectie op basis van een onderzoek dat is ingesteld na klachten van politievakbond ACP. De politie krijgt mogelijk zes maanden de tijd om de dekking verbeteren.

Arbeidsinspectie: Risico's voor hulpdiensten door haperend C2000-systeem image

ACP stelt al jaren te waarschuwen voor serieuze problemen rondom C2000. De Arbeidsinspectie stelde een onderzoek in en concludeert nu dat er 107 'probleemgebieden' zijn waar het C2000-netwerk buiten onvoldoende dekking biedt. In gebouwen biedt het systeem zelfs in principe geen dekking. De totale dekkingsgraad komt uit op 97%. De Arbeidsinspectie stelt dat de beperkte dekking de veiligheid van zowel politie als burgers in gevaar brengt.

Het wijst daarnaast ook op het risico op overbelasting voor het C2000-systeem. Dit probleem speelt met name indien de zogeheten 'etherdiscipline' niet wordt nageleefd. Concreet betekent dit dat niet volgens de richtlijnen gecommuniceerd wordt gemaakt van het netwerk.

Politie: Voor veiligheid niet afhankelijk van C2000

De politie kan zich niet vinden in de kritiek. Het stelt onder meer voor de veiligheid niet afhankelijk te zijn van C2000. Zij verwijzen onder meer naar alternatieve systemen, waaronder een Push-to-Talk-systeem op smartphones van agenten.

Met 97% dekking zou het systeem daarnaast voldoen aan de gestelde eisen, maar 'begrijpelijkerwijs niet aan de eisen van collega's. Ook stelt de politieleiding moet leren omgaan met het feit dat de dekking nooit 100% zal zijn.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!