Wouter Hoeffnagel - 02 augustus 2023

BBB zet ChatGPT in bij opstellen van verkiezingsprogramma

De BoerBurgerBeweging maakt gebruik van ChatGPT bij het opstellen van zijn verkiezingsprogramma. De partij zet de generatieve AI daarbij niet zo zeer in voor het schrijven van zijn verkiezingsprogramma, maar voor het vergaren van informatie die hierbij kan worden gebruikt.

BBB zet ChatGPT in bij opstellen van verkiezingsprogramma image

In een gesprek met Tweakers meldt BBB-medeoprichter en -campagneleider Henk Vermeer een eigen lokaal gehoste versie van het large language model (LLM) inzet. Deze geeft op basis van een eigen database van de BBB intern informatie weer die de partij kan gebruiken voor het schrijven van zijn verkiezingsprogramma.

"We zijn een kleine organisatie en gebruiken deze tool om snel op te kunnen zoeken wat we de afgelopen jaren hebben gezegd", licht Vermeer toe. Denk daarbij aan transcripties van debatten en moties waarbij BBB-topvrouw Caroline van der Plas betrokken was. Vermeer wijst erop dat dergelijke transcripties openbaar zijn, en dus ook door bijvoorbeeld een zoekmachine als Google worden geindexeerd. ChatGPT kan echter ook informatie uit eigen gegevens verzamelen.

Chatbot dwingen inhoudelijk en feitelijk te zijn

ChatGPT is voor de BBB beschikbaar via een interne website. Hierbij wordt een speciale handleiding gehanteerd, die de chatbot onder meer dwingt 'inhoudelijk en feitelijk' te reageren. Denk hierbij aan het specifiek vermelden van de partij bij het invoeren van prompts en het hierbij hanteren van specifieke structuren. Alle informatie die generatie AI aanreikt en in het verkiezingsprogramma wordt verwerkt, wordt altijd door Vermeer, Van der Plas en beleidsmedewerkers gecontroleerd op fouten.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6 Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5
Infopulse BN 13-06-2024 tm 20-06-2024 V2

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!