Martijn Kregting - 03 augustus 2023

'Datacenters moeten zich proactief voorbereiden op hittegolven'

Steeds meer regio's hebben te lijden onder extreem weer. Diverse delen van Azië, Canada, Europa, Mexico en de Verenigde Staten zijn deze zomer al getroffen door hittegolven met nooit eerder geregistreerde temperaturen. Ook datacentra krijgen met de impact van deze hittegolven te maken, die steeds vaker en met steeds hogere temperaturen zullen voorkomen. Reden voor Vertiv, een wereldwijde leverancier van kritieke digitale infrastructuur en connectiviteitsoplossingen, om datacenter-aanbieders te helpen met eenvoudige tips en adviezen.

'Datacenters moeten zich proactief voorbereiden op hittegolven' image

De afgelopen acht jaar waren voor zover bekend de warmste jaren uit de menselijke geschiedenis. Veel hitterecords zijn gesneuveld en meer zullen waarschijnlijk volgen als gevolg van door klimaatverandering stijgende gemiddelde temperaturen. De extreem hoge buitentemperaturen en de nasleep daarvan leveren flinke uitdagingen op voor exploitanten van datacenters in het afvoeren van de warmte die onder meer servers produceren. 

Beperken risico's

Ook met deze hogere temperaturen zijn er echter maatregelen die risico’s als gevolg van de extreme hitte kunnen beperken, zo stelt Vertiv. Enkele maatregelen zijn:

Luchtfilters reinigen of vervangen: de griezelige oranje nevel waar New York een aantal weken geleden in werd gehuld, zou exploitanten van datacenters moeten herinneren aan de noodzaak van het reinigen en vervangen van luchtfilters in de thermal management systems en HVAC-systemen binnen hun datacenter. Deze filters beschermen gevoelige elektronica tegen schadelijke luchtdeeltjes van onder meer rook van verre bosbranden.

Zorgen voor gepland onderhoud met kortere intervallen: energiebedrijven hebben vaker moeite om te voldoen aan de grote vraag die gepaard gaat met hogere temperaturen. Als uitval van de energietoevoer vaker gaat optreden, is het nu echt tijd om je in te lezen in problemen met een uninterruptible power supply (UPS)-systeem of koeleenheid. Het reinigen van condensatorspoelen en het op peil houden van koelmiddel zijn vormen van proactief onderhoud die kunnen helpen met het voorkomen van onverwachte storingen.

Gebruik de beschikbare hulpmiddelen voor efficiëntieverbetering: veel moderne UPS-systemen zijn uitgerust met zeer energie-efficiënte eco-modi die ervoor kunnen zorgen dat de hoeveelheid stroom die het systeem van het net trekt, wordt verminderd. Elke vermindering van de vraag kan namelijk het verschil betekenen tussen ononderbroken service en een rampzalige storing.

Gebruik alternatieve energiebronnen: datacenters die toegang hebben tot praktisch inzetbare alternatieve energiebronnen, moeten gebruik maken van deze off-grid energiebronnen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om zonneparken naast het datacenter of op een externe locatie, windparken en lithium-ionbatterijen. Deze oplossingen maken het mogelijk om pieken in de energievraag af te vlakken of gespreid op te vangen. Het gebruik van generatoren tijdens hittegolven wordt juist afgeraden, tenzij er sprake is van een stroomstoring. Dieselgeneratoren produceren namelijk meer broeikasgassen dan back-up opties die gebruikmaken van alternatieve energie. Organisaties zouden bij piektemperaturen zelfs het testen van generatoren moeten uitstellen.

Proactieve voorbereidingen

“Hittegolven doen zich steeds vaker voor en worden steeds extremer”, stelt John Niemann, senior vice president Global Thermal Management bij Vertiv. “Dit legt enorme druk op energiebedrijven en exploitanten van datacenters in alle delen van de wereld. Organisaties moeten hier op passende wijze op reageren door proactief voorbereidingen te treffen. Dit is nodig voor het opvangen van de extra druk op zowel hun eigen energie- en koelsystemen als op het elektriciteitsnetwerk. Door prioriteit te geven aan preventief onderhoud en samen te werken met energieleveranciers voor het opvangen van de vraag, kunnen organisaties de kans op warmtegerelateerde storingen van apparatuur verkleinen.”

Flora Cavinato, global service portfolio director bij Vertiv, voegt hier aan toe: “Dit jaar is er in diverse delen van Europa opnieuw sprake van hitterecords, en bij Vertiv zien we in de praktijk welke impact dit op datacenters heeft. Prioriteit toekennen aan warmteredundantie en samenwerken met een dienstverlener met een lokale aanwezigheid en eersteklas herstelmogelijkheden kan een belangrijk verschil maken voor de beschikbaarheid van datacenters. Daarnaast kunnen snelle responstijden en programma’s voor proactief onderhoud organisaties helpen om hun bedrijfsprocessen draaiende te houden en hun kritieke infrastructuur effectief te optimaliseren.”

Eerdere aanbevelingen

Vertiv kwam al eerder met aanbevelingen, zoals:

  • Laat zoveel mogelijk koelunits draaien om de belasting van afzonderlijke units te reduceren en zorg voor energiebesparing met mechanismen voor het coördineren van deze units.
  • Overweeg het gebruik van verschillende typen koelsystemen, zoals vloeistofkoeling, temperatuurregeling met koelwater in een gesloten systeem en koelsystemen zonder verdamping. Al deze systemen zijn speciaal ontwikkeld voor omgevingen waarbinnen sprake is van hoge temperaturen.
  • Maak gebruik van voorspellende modellering van de warmte-impact in plaats van uit te gaan van historische data. Nu de hitterecords in aantal toenemen, zijn historische maatstaven vaak niet toereikend voor het vaststellen van de actuele risico’s.
Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6 Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024
Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BN V5

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!