Wouter Hoeffnagel - 02 augustus 2023

Gemeente Hof van Twente tekent beroep aan in zaak tegen IT-dienstverlener

De gemeente Hof van Twente gaat in hoger beroep in de rechtszaak tegen IT-dienstverlener Switch IT, dat inmiddels onderdeel is van het Zweedse Dustin. De gemeente wil dat het bedrijf opdraait voor de schade die ontstond door een cyberaanval, die IT-systemen van de gemeente platlegde.

Gemeente Hof van Twente tekent beroep aan in zaak tegen IT-dienstverlener image

Eind 2020 is de gemeente Hof van Twente getroffen door een cyberaanval. Het ging om een ransomware-aanval, waarbij de aanvallers het netwerk en back-ups van de gemeente versleutelden en zo in gijzeling namen. Ook vernietigden zij virtuele servers. Het herstel na de aanval kostte vier miljoen euro.

Eerder in het ongelijk gesteld

Deze schade wil de gemeente verhalen op het Enschedese bedrijf Switch IT, dat inmiddels deel uitmaakt van Dustin. De rechter stelde de gemeente eerder echter in het ongelijk. Zo bleek niet dat de IT-dienstverleners zijn contractuele verplichtingen niet is nagekomen of onzorgvuldig heeft gehandeld.

Ook oordeelde de rechter dat de gemeente zelf juist fouten had gemaakt. Zo was een door de gemeente zelf beheerde RDP-poort opengezet door het aanpassen van een regel in de firewall door een medewerker van de gemeente. Switch IT is hiervan niet op de hoogte gesteld. Daarnaast waarschuwde Switch IT ook voor het risico van eigen handelen door ambtenaren van de gemeente. Ook waarschuwde de IT-dienstverlener medio 2020 juist expliciet dat het veiliger was leveranciers alleen via een tool van Kaseya toegang te geven. Deze waarschuwing werd echter door de medewerker in de wind geslagen.

Zwak wachtwoord

De RDP-poort werd beveiligd met een zwak wachtwoord (Welkom2020). Hof van Twente was echter zelf verantwoordelijk voor het gehanteerde wachtwoordbeleid. Doordat het gekozen wachtwoord aan dit beleid voldeed, is het wachtwoord niet getoetst door Switch IT. Ook is Switch IT niet geïnformeerd over de wachtwoordwijziging.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!