Witold Kepinski - 17 augustus 2023

Digital Services Act (DSA) komt met nieuwe regels voor digitale dienstverleners

De Digital Services Act (DSA), de Verordening digitale diensten, is een wet van de EU dat 25 augustus in werking treedt. Het doel van de DSA is om de regels voor digitale diensten te moderniseren en te harmoniseren. De DSA is bedoeld om een betere bescherming te bieden aan consumenten en bedrijven op het gebied van online diensten.

Digital Services Act (DSA) komt met nieuwe regels voor digitale dienstverleners image

Door de DSA gaan voor de allergrootste digitale diensten ruimere verplichtingen gelden. Deze allergrootste digitale diensten zijn aangewezen door de Europese Commissie. Zij hebben maandelijks gemiddeld meer dan 45 miljoen actieve gebruikers in de EU. Het gaat om onder andere Apple, Google, Meta (Facebook en Instagram), Twitter en de platforms AliExpress en Booking.com.

Deze 19 allergrootste online platforms en zoekmachines moeten:

in de EU illegale inhoud en desinformatie gericht aanpakken

hun aanbevelingssystemen aanpassen

transparant zijn over online reclame via hun diensten

elk jaar beoordelingen van de risico's van schadelijke onlinepraktijken op hun diensten uitvoeren. Bijvoorbeeld als het gaat om illegale goederen of content en het verspreiden van desinformatie.

maatregelen nemen tegen schadelijke onlinepraktijken op hun diensten

Ook krijgen zij controles op hun gebruikte algoritmes.

De 19 allergrootste online platforms en zoekmachines moeten vanaf 25 augustus 2023 aan de regels van DSA voldoen. Als deze allergrootste platforms en zoekmachines niet voldoen aan de DSA, kan de Europese Commissie boetes opleggen.

DSA vanaf februari 2024 ook voor andere online diensten en platforms

De DSA gaat daarnaast gelden voor andere in Nederland en Europa veel gebruikte onlinemarktplaatsen, sociale netwerken, zoekmachines, cloudaanbieders, internetproviders en platforms om content te delen zoals videoplatforms en online reis- en accommodatieplatforms.

Onlinemarktplaatsen moeten meer informatie inwinnen én publiceren over de bedrijven (handelaren) op hun platform. Digitale diensten moeten de regels voor het verwijderen van informatie of gebruikersaccounts uitgebreider uitleggen aan gebruikers.

Op 17 februari 2024 moeten alle diensten en platforms helemaal aan de in de gehele EU geldende DSA voldoen.

Verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid digitale diensten

Online marktplaatsen moeten straks meer informatie inwinnen over de bedrijven (handelaren) die producten of diensten verkopen via hun platform. Dit moet helpen om onbetrouwbare handelaren af te schrikken en te identificeren, neemt oneerlijke concurrentie weg en maakt het makkelijker om als consument je recht te halen.

Aanpak van onwenselijke gepersonaliseerde advertenties

Via de DSA wordt het online platforms verboden om nog langer advertenties te personaliseren op grond van bijvoorbeeld geloofsovertuiging of seksuele geaardheid. Minderjarigen zijn straks bovendien extra beschermd tegen gepersonaliseerde advertenties. Dat moet eraan meehelpen dat ze geen ongepaste reclame te zien krijgen.

Bescherming tegen desinformatie, nepnieuws en schendingen van grond- en mensenrechten

De allergrootste online platformen en zoekmachines moeten maatregelen nemen om risico’s van hun dienstverlening voor onder andere de samenleving en de democratie te verminderen. Digitale dienstverleners moeten transparant zijn over hoe hun systemen werken en hoe ze omgaan met gebruikersgegevens. Ook verplicht de DSA straks aanbieders van digitale diensten om bij het modereren van inhoud rekening te houden met de grondrechten van gebruikers én ze hier uitgebreider over te informeren. Zij moeten bovendien makkelijk toegankelijke en gebruikersvriendelijke klachtenprocedures hebben voor consumenten.

Voor wie?

online platforms, online diensten en zoekmachines

Wanneer?

Vanaf 25 augustus 2023 moeten de 19 allergrootste online platforms en zoekmachines aan de regels van de DSA voldoen.

Op 17 februari 2024 moeten alle diensten en platforms helemaal aan de DSA voldoen.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!