Wouter Hoeffnagel - 30 augustus 2023

Hosten Office 365 Windows Apps op Google en Alibaba nog altijd niet toegestaan

Microsoft maakt het nog altijd niet mogelijk om Office 365 Windows Apps op Google en Alibaba te draaien. Dit is opvallend, aangezien Microsoft dit op Amazon Web Services (AWS) sinds enkele weken wel mogelijk maakt.

Hosten Office 365 Windows Apps op Google en Alibaba nog altijd niet toegestaan image

Het Amerikaanse techbedrijf classificeerde AWS, Alibaba en Google in oktober 2019 als Listed Providers. Dit betekent in de praktijk dat klanten nieuwe licenties nodig hebben voor het draaien van Microsoft-apps in deze clouds. Voor Office 365 Windows Apps ging Microsoft een stap verder; het legde het hosten van deze apps bij de drie cloud providers volledig aan banden.

Uitzondering voor Amazon Workspaces

Vorige maand kwam Microsoft hierop deels terug. Het bedrijf maakte bekend dat eindgebruikers met bepaalde licenties Microsoft 365 Apps for enterprise, Microsoft Project en Microsoft Visio op Amazon Workspaces kunnen draaien. Het gaat daarbij onder meer om de Microsoft 365 E3/E5/A3/A5- en Microsoft 365 Business Premium-licenties.

Vooralsnog zijn er geen indicaties dat Microsoft van plan is vergelijkbare wijzigingen door te voeren voor Alibaba en Google. The Register vroeg Microsoft om opheldering, maar heeft vooralsnog geen reactie ontvangen.

'We horen regelmatig over klanten die op Amazon WorkSpaces draaien'

Wes Miller, Research Analyst Directions bij Microsoft, meldt in een reactie aan The Register: "Ik ben niet op de hoogte van wat de aanleiding was de verandering door te voeren, maar ik kan wel zeggen dat we regelmatig horen over klanten die op Amazon WorkSpaces draaien, en niet zozeer over VDI op Google Cloud Platform of Alibaba. Het kan dus neerkomen op het aantal van de getroffen klanten, het duidelijke aantal klanten, de tijd dat WorkSpaces bestaat… dat is moeilijk te zeggen."

Miller vervolgt: "Ik denk dat het ongelukkig is om deze ene uitzondering te maken en Office op VDI op GCP en Alibaba niet opnieuw in te schakelen. Ik heb goede hoop dat Microsoft dit op een gegeven moment oplost en het voor de andere twee partners mogelijk maakt, omdat er geen gerechtvaardigde reden is waarom je Office op Azure (onder de beste licentieoptie) kunt gebruiken, op Amazon (met duurdere licenties, maar het is toegestaan), maar niet op de andere twee beursgenoteerde providers."

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!