Wouter Hoeffnagel - 31 augustus 2023

IDC: Investeringen in public cloud lopen op tot 1,35 biljoen dollar in 2027

De wereldwijde uitgaven aan publieke clouddiensten bedragen in 2027 naar verwachting 1,35 biljoen dollar. Hoewel de jaarlijkse uitgavengroei in de prognoseperiode 2023-2027 naar verwachting licht vertraagt, wordt verwacht dat de markt over een periode van vijf jaar een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 19,9% bereikt.

IDC: Investeringen in public cloud lopen op tot 1,35 biljoen dollar in 2027 image

Dit blijkt uit de International Data Corporation (IDC) Worldwide Software and Public Cloud Services Spending Guide. "Cloud domineert nu de technologie-uitgaven voor infrastructuur, platforms en applicaties", zegt Eileen Smith, programma vice-president Data & Analytics bij IDC. “De meeste organisaties hebben de publieke cloud omarmd als een kosteneffectief platform voor het hosten van bedrijfsapplicaties en voor het ontwikkelen en implementeren van klantgerichte oplossingen. Vooruitkijkend blijft het cloudmodel ongelooflijk goed gepositioneerd om te voldoen aan de behoeften van klanten aan innovatie in de ontwikkeling en implementatie van applicaties, onder meer omdat data, kunstmatige intelligentie/machine learning (AI/ML) en randbehoeften de voorhoede van innovatie blijven bepalen."

Snelste groei in bankwezen, software- en informatiediensten en telecom

Van de 28 sectoren die in de Spending Guide worden behandeld, vertegenwoordigen de drie grootste in 2027 – het bankwezen, software- en informatiediensten en telecommunicatie – samen 326 miljard dollar aan uitgaven voor publieke clouddiensten. Retail en zowel professionele als persoonlijke dienstverlening zijn naar verwachting de sectoren die

volgen. De top 5-sectoren zijn gezamenlijk goed voor bijna 36% van de investeringen.

De sectoren die tot 2027 de snelste groei van de uitgaven laten zien zijn software- en informatiediensten (24,0% CAGR), kapitaalmarkten (21,9% CAGR) en telecommunicatie (21,8% CAGR). In feite groeit elke sector naar verwachting met dubbele cijfers tot 2027, met uitzondering van de consumentensector.

SaaS-applicaties is grootste segment

Software as a Service (SaaS)-applicaties vormen de grootste segment van de cloud computing-markt. Zij zijn goed voor ongeveer 40% van alle publieke clouduitgaven, voorspelt IDC. Het segment laat in de prognoseperiode naar verwachting de langzaamste groei van de uitgaven zien, met een verwachte CAGR over vijf jaar van 15,8%. De leidende SaaS-applicaties zijn naar verwachting enterprise resource management (ERM) en customer Relationship Management (CRM), gevolgd door contentworkflow- en beheerapplicaties en samenwerkingsapplicaties.

Infrastructure as a Service (IaaS) is de op een na grootste categorie van publieke clouduitgaven, gevolgd door Platform as a Service (PaaS). PaaS-uitgaven zijn de snelst groeiende categorie met een CAGR over vijf jaar van 27,2%, aangevoerd door aankopen van datamanagementsoftware, applicatieplatforms en analyse- en business intelligence-software. IaaS-uitgaven, bestaande uit computer-, opslag- en netwerkapparatuur, vormen naar verwachting de op één na snelst groeiende categorie met een CAGR van 23,5%.

SaaS-gebaseerde systeeminfrastructuursoftware (SIS) vormt het kleinste segment wat betreft uitgaven en is goed goed voor ongeveer 15% van de totale markt. Beveiligingssoftware is het grootste investeringsgebied in deze categorie, vergelijkbaar met de ERM-uitgaven in de categorie SaaS-applicaties. Fysieke en virtuele computersoftware laten de snelste uitgavengroei zien onder de SIS-producten, voorspelt IDC.

VS zijn grootste afzetmarkt

De Verenigde Staten zijn naar verwachting de grootste geografische markt voor publieke clouddiensten zijn met 697 miljard dollar aan uitgaven. West-Europa vormt in 2027 de op een na grootste markt met investeringen van in totaal 273 miljard dollar, gevolgd door China met 117 miljard dollar. Latijns-Amerika laat de snelste groei van de uitgaven zien met een CAGR over vijf jaar van 29,1%, gevolgd door China met een CAGR van 26,9%.

De Worldwide Software and Public Cloud Services Spending Guide kwantificeert de uitgaven aan publieke clouddiensten per cloudtype voor 28 sectoren en vijf bedrijfsgroottes in negen regio's en 53 landen. Het onderzoek geeft IT-beslissers inzicht in de sectorspecifieke reikwijdte en richting van de uitgaven voor publieke clouddiensten, zowel nu als in de komende vijf jaar. Meer informatie over het onderzoek is hier beschikbaar. 

Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024 Zscaler BW 04-06 tm 18-06-2024
Infopulse BN 13-06-2024 tm 20-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!