ENISA noemt bescherming van onderzeese datakabels van kritiek belang
Meer dan 97% van het internetverkeer wereldwijd reist via onderzeese datakabels. Zij maken dan ook een vitaal component uit van de wereldwijde internetinfrastructuur. Het beschermen van onderzeese datakabels tegen cyberaanvallen, fysieke aanvallen en andere dreigingen is dan ook van kritiek belang.

Dit meldt ENISA, het Europese Union Agency for Cybersecurity, in een nieuw rapport. Het wijst op de impact van verstoringen in onderzeese datakabels, die omvangrijke internetstoringen kunnen veroorzaken. Zowel de punten waar onderzeese datakabels aan land komen als locaties waar veel onderzeese datakabels lopen vormen hierbij zwakke plekken.
Ongelukken en natuurfenomenen zorgen voor problemen
Het wijst op een rapport van de International Cable Protection Committee uit 2022, waaruit blijkt dat veel incidenten rondom onderzeese datakabels door ongelukken worden veroorzaakt. Denk hierbij aan boten die met een anker of visactiviteiten onderzeese datakabels beschadigen. In sommige gevallen zijn incidenten toe te schrijven aan natuurlijke fenomenen zoals aardbevingen in zee, terwijl in een beperkt aantal gevallen systeemproblemen een rol spelen.
Tegelijkertijd zijn er ook malafide acties die impact hebben, zoals sabotage-acties. Met name gecoördineerde sabotage-aanvallen waarmee meerdere onderzeese datakabels gelijktijdig doelwit zijn kunnen significante verstoringen veroorzaken in de internetconnectiviteit.
Ook wijst ENISA op de complexiteit van het repareren van onderzeese datakabels. Zo nemen reparaties veel tijd in beslag en vereisten de inzet van gespecialiseerde schepen, waarvan er wereldwijd slechts enkele beschikbaar zijn.
Kwetsbaar voor spionage
Naast sabotage vormt ook spionage een risico. Het afluisteren van onderzeese datakabels wordt hierbij als onwaarschijnlijk gezien. Tegelijkertijd zijn locaties waar kabels aan landen komen echter wel kwetsbaar.
Meer informatie is hier beschikbaar.