Redactie - 02 september 2023

EU: Twitter- X beleid Musk zorgt voor verspreiding Russische propaganda

Tijdens het eerste jaar van de Russische illegale oorlog in Oekraïne stelden social media bedrijven zoals X (voorheen Twitter) het Kremlin in staat een grootschalige desinformatiecampagne te voeren, gericht op de Europese Unie en haar bondgenoten, waarmee een totaal publiek van minstens 165 miljoen mensen werd bereikt en minstens 16 miljard views werden gegenereerd. Uit voorlopige analyses blijkt dat het bereik en de invloed van door het Kremlin gesteunde accounts in de eerste helft van 2023 verder zijn gegroeid, vooral als gevolg van de ontmanteling van de veiligheidsnormen van Twitter.

EU: Twitter- X beleid Musk zorgt voor verspreiding Russische propaganda image

Dit blijkt uit een onderzoek dat onlangs is gepubliceerd door de Europese Commissie, het bestuursorgaan van de Europese Unie (EU).

X (voorheen Twitter) van miljardair en Tesla oprichter Elon Musk heeft een belangrijke rol gespeeld in het mogelijk maken dat pro-Russische propaganda over Oekraïne steeds meer mensen heeft bereikt. Veel meer dan vóór het begin van de oorlog waarbij Rusland een brede invasie deed in Ukraine.

X is overigens niet het enige platform dat de verspreiding van Russische propaganda niest wist te stoppen. Ook Telegram, Instagram en Facebook (Meta) krijgen in het onderzoek kritiek.

Lees het hele rapport van de Europese Commissie op deze link.

Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!