Redactie - 08 september 2023

VS en VK leggen sancties op aan Russische ransomwaregroepering

De Russische cybercrimegroepering Trickbot krijgt zowel door de Verenigde Staten (VS) als het Verenigd Koninkrijk (VK) sancties opgelegd. De landen nemen sancties tegen elf vermeende leden van de groepering.

VS en VK leggen sancties op aan Russische ransomwaregroepering image

Het elftal zou zich schuldig hebben gemaakt aan digitale afpersing met behulp van ransomware. Deze software neemt data en systemen in gijzeling. Aanvallers eisen vervolgens losgeld van partijen die hun systemen weer toegankelijk willen maken. Diverse partijen zijn door Trickbot met ransomware aangevallen. Denk hierbij aan overheden en onderwijsinstellingen, maar ook aan ziekenhuizen. De groepering zou hiermee zo'n 180.000 dollar hebben verdiend.

Eerder legden de VS en het VK al sancties op aan zeven leden van Trickbot, die als kopstukken worden gezien. Nu volgen dus aanvullende sancties tegen elf leden van de groepering. het zou onder meer om beheerders en ontwikkelaars gaan. Het Amerikaanse ministerie van Financiën beschuldigt Trickbot ook van het onderhouden van banden met Russische inlichtingendiensten.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!