Witold Kepinski - 16 september 2023

ML6 en de Belgische justitie slaan handen ineen voor digitalisatie van rechterlijke uitspraken

De federale overheidsdienst Justitie van België heeft ML6 gekozen om hen te ondersteunen met het anonimiseren, automatisch categoriseren en samenvatten van rechterlijke beslissingen. De samenwerking heeft als doel 1,2 miljoen gerechtelijke beslissingen per jaar te digitaliseren en de transparantie en efficiëntie van justitiële processen te verhogen.

ML6 en de Belgische justitie slaan handen ineen voor digitalisatie van rechterlijke uitspraken image

Automatisch samenvatten en ordenen
Door het automatisch categoriseren (of “taggen”) van juridische uitspraken, die vaak lang en complex zijn, kunnen advocaten, academici en magistraten beter en efficiënter zoeken naar relevante vonnissen. Dit kan helpen bij het onderbouwen van argumenten en standpunten in huidige juridische zaken, maar helpt ook bij het identificeren van vergelijkbare gevallen en de uitspraken die daarbij horen. Hierdoor kunnen rechters beter en consistenter beslissingen maken.

Daarnaast kunnen, door middel van kunstmatige intelligentie (AI), complexe, lange documenten automatisch worden samengevat zodat de essentie van het document beter en sneller te begrijpen is. Hierdoor kan justitie klantgerichter zijn en helpen ze bedrijven en academici efficiënter en meer kosteneffectief te werken, waardoor ze minder tijd besteden aan het zoeken naar relevante juridische uitspraken.

Transparanter rechtssysteem
Maar niet alleen voor rechters en advocaten zijn dit belangrijke ontwikkelingen. Ook voor het brede publiek. Door vonnissen te anonimiseren kunnen deze namelijk openbaar gemaakt worden. Dit kan door middel van pseudonimiseren: een AI-techniek, waarbij persoonlijk identificeerbare informatie wordt opgespoord en omgevormd zodat data niet kan worden gekoppeld aan een individu. Na zorgvuldige menselijke validatie worden de vonnissen vervolgens openbaar gesteld. Hierdoor wordt het rechtssysteem transparanter en het vertrouwen in rechtbanken vergroot.

Bovendien biedt het de kans om analyses uit te voeren binnen het rechtssysteem, waardoor ontwikkelingen en trends worden gevolgd. Dit kan waardevol zijn voor beleidsvorming, zodat nieuwe wetsvoorstellen of huidige wetten beter aansluiten op de behoeften van de samenleving.

Europese ambitie
"Het is een duidelijke ambitie van de Europese Unie en haar lidstaten om te blijven investeren in de digitalisering van justitie en de transparantie en efficiëntie van juridische processen te vergroten. Anonimiteit van gerechtelijke uitspraken zorgt ervoor dat rechterlijke instanties zowel voldoen aan de AVG, als dat de informatie openbaar beschikbaar kan worden gesteld. Dat is een grote stap in de juridische wereld en zal helpen toekomstige beslissingen makkelijker, efficiënter en consistenter te maken. We zijn trots op deze samenwerking met de Justitie van België en we hebben de ambitie om dit door te zetten op Europees niveau”, aldus Nicolas Deruytter, oprichter en CEO van ML6.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!