Witold Kepinski - 22 september 2023

Japan Industrial Partners neemt Toshiba definitief over

Japan Industrial Partners (JIP) heeft Toshiba definitief overgenomen. JIP meldt later wat het van plan is te doen met de overgenomen tech gigant.

Japan Industrial Partners neemt Toshiba definitief over image

Toshiba heeft de voltooiing aangekondigd van een overnamebod waardoor het in particulier bezit zal komen en van de beurs wordt gehaald.

Het bod is woensdag 20 september afgerond en het bedrijf heeft komt 27 september in handen van Japan Industrial Partners.

De raad van bestuur van Toshiba had al in maart 2022 ingestemd met een buy-out van 2 biljoen yen (15,3 miljard dollar) door een consortium onder leiding van Japan Industrial Partners (JIP). 

De beslissing van het bestuur is te zien als een mijlpaal in Toshiba's inspanningen om een neerwaartse trend te stoppen. Dit is met ups en downs gepaard gegaan sinds het bedrijf in april 2021 voor het eerst een overnamebodontving van private-equityfirma CVC Capital Partners. Volgens Nikkei Index hoopt het bestuur dat het hebben van één eigenaar de besluitvorming zal verbeteren bij Toshiba, waar de bedrijfsstrategie nu wordt beïnvloed door activistische investeerders.

In 2015 raakte Toshiba in een financiële crisis toen er boekhoudkundige onregelmatigheden aan het licht kwamen en zijn dochteronderneming in de Amerikaanse kerncentrale enorme verliezen leed. Het bedrijf haalde in 2017 ongeveer 600 miljard yen aan vers kapitaal op om twee opeenvolgende jaren van een negatief eigen vermogen te vermijden, waardoor het het risico zou lopen van de notering te worden geschrapt. Meerdere activistische investeerders werden aandeelhouders van Toshiba als gevolg van die fondsenwerving.

Lees meer details hier.

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Dutch IT Golf Cup BN tm 16-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!