Witold Kepinski - 24 september 2023

FME mist duurzame daadkracht in Miljoenennota

“FME maakt zich zorgen over het gebrek aan duurzaam daadkrachtige plannen voor de toekomst van Nederland in de Miljoenennota”. Dat stelt Theo Henrar, voorzitter van de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie.

FME mist duurzame daadkracht in Miljoenennota image

"Henrar vervolgt: “In de begroting voor volgend jaar zitten diverse lapmiddelen voor de korte termijn, die best goed uitpakken. Een structurele aanpak voor de grote uitdagingen waar we als samenleving voor staan - zoals de energietransitie en ons toekomstig verdienvermogen - ontbreekt. Ook al is het kabinet demissionair, we kunnen het ons in deze rumoerige geopolitieke tijden niet veroorloven om nu achterover te leunen.

Eerder deze maand besloot de Tweede Kamer om moeilijke besluiten niet op de lange baan te schuiven. Het kabinet doet dat wel. Henrar: “Het is goed om te zien dat het kabinet de voorgenomen verhoging van de energiebelasting gedeeltelijk terugdraait. Gelijktijdig missen we een plan om onze industrie echt in staat te stellen om de noodzakelijke overgang naar duurzame energie te maken. Ondernemers moeten met elkaar nog steeds € 500 miljoen extra energiebelasting op gas ophoesten, terwijl het kabinet er nog onvoldoende in slaagt om de stroomnetcapaciteit uit te breiden om echt van gas af te komen. Met alleen prijsprikkels krijgen we de energietransitie niet voor elkaar. We hebben groene industriepolitiek nodig.”

Nederland lijkt te vertragen

Ook in andere opzichten mist een structurele aanpak voor structurele uitdagingen. “Voorgestelde kleine investeringen in techniekonderwijs en praktijkleren zijn nuttig, maar verhullen niet dat er geen geld wordt uitgetrokken voor het Aanvalsplan Techniek. Zonder voldoende technisch geschoolde medewerkers, komt de energietransitie nooit van de grond. En extra geld voor innovatie, zoals verruiming van de WBSO, wordt teniet gedaan door het vooruitschuiven van het Groeifonds. De hele wereld lijkt zich bewust van de noodzaak om nu te versnellen, terwijl Nederland vooral lijkt te vertragen.”

FME-analyse Miljoenennota 2024

Met een team van toegewijde belangenbehartigers, public affairs adviseurs, woordvoerders, programma managers en data analisten heeft FME de plannen van het demissionaire kabinet inzichtelijk gemaakt. Wat wil het kabinet? Wat betekent dat voor jouw bedrijf in de techsector? En wat gaat FME daarmee doen in de lobby? Daar gaat de FME analyse antwoorden op geven.

DOWNLOAD DE ANALYSE

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!