Wouter Hoeffnagel - 25 september 2023

Computerarchitect en Google Fellow Luiz André Barroso overleden

Luiz André Barroso, een Braziliaanse computerarchitect en Google Fellow, is onverwachts op 59-jarige leeftijd overleden. Barroso leverde een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van cloud-infrastructuren, onder meer door datacenters te bouwen op basis van relatief goedkope componenten in plaats van dure op maat gemaakte hardware.

Computerarchitect en Google Fellow Luiz André Barroso overleden image

Google vroeg Barroso aan het begin van deze eeuw een datacenter te ontwerpen. Hoewel de Braziliaan hiermee geen ervaring had, wist hij deze opdracht met succes te vervullen. Hij legde hierbij de focus op het gebruik van goedkope componenten in plaats van dure op maat gemaakte hardware. Dit ontwerp speelt nu een cruciale rol in de cloudinfrastructuur die we vandaag de dag kennen. De aanpak van Barroso leidde tot wat ook wel het 'datacenter as a computer' wordt genoemd.

Notificatie-app voor COVID-19

Barroso was 22 jaar werkzaam bij Google. Hij richtte zich naast het herontwerpen van datacenters ook op de ontwikkeling van de notificatie-app van Google voor het Android-platform die waarschuwde voor potentiële COVID-19 besmettingen.

Jen Fitzpatrick, topvrouw bij Google, stelt dat Barroso bij Google een 'onuitwisbare indruk' heeft achtergelaten. "We hebben een geliefde vriend, collega en gerespecteerd leider verloren", aldus Fitzpatrick in een verklaring aan media.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!