Redactie - 27 september 2023

Veel nieuwe gebruikers voor Bluesky na onrust over betaalde X-accounts

Bluesky, een van de alternatieven voor korteberichtendienst X (voorheen Twitter), lijkt te profiteren van de zoveelste uitspraak van Elon Musk, de baas van X. Dat blijkt uit analyse van webverkeer.

Veel nieuwe gebruikers voor Bluesky na onrust over betaalde X-accounts image

Vorige week meldde Musk te overwegen om X/Twitter standaard betalend te maken voor elke gebruiker. Bluesky zag in diezelfde periode juist een record aan dagelijks actieve gebruikers in zijn webverkeer en app-gebruik, meldt analysebedrijf Similarweb. Een rapport van techsite Mashable meldt dan weer een record in nieuwe accounts voor Bluesky rond dezelfde periode.

Op 19 september, de dag na de uitspraken, zouden zo’n 53.585 nieuwe gebruikers zich hebben aangemeld bij Bluesky. Dat is zo’n 5% van het volledige gebruikersaantal op Bluesky. Het platform is dus nog wel ver verwijderd van de gebruikersaantallen die Twitter ooit kon tonen. Bluesky heeft nu zo’n 1,13 miljoen accounts en daarvan gebruikten er een miljoen de app op 19 september.

Nieuw marktaandeel

Bluesky is de app die mee wordt bestuurd door Twitter-oprichter Jack Dorsey. Alleen mensen met een uitnodiging kunnen er een account maken. De app lijkt dus niet van plan om zijn gebruikersbasis snel te doen groeien.

Wel is het een van meerdere korteberichtendiensten die het afgelopen jaar hun impact zagen stijgen. De grootste daarvan is waarschijnlijk Threads, het berichtenplatform van Instagram, dat zo’n 130 miljoen gebruikers heeft. Daarvan zijn er zo’n tien miljoen dagelijks actief, volgens Statista. Opensource-alternatief Mastodon telt dan weer iets van een 10 miljoen volgers, waarvan er maandelijks 1,7 miljoen actief zijn volgens bronnen van de organisatie zelf.

X heeft ondertussen 354 miljoen gebruikers volgens Statista, en 550 miljoen volgens Elon Musk. Musk nam de dienst vorig jaar over en voerde meteen een grote reeks aanpassingen door, waaronder het ontslag van zo’n tweederde van het personeel, en het invoeren van betalende abonnementen.

In samenwerking met Data News

Comstor BW 5 dec tm 10 dec 2023 Vertiv BW week 6 liggend oranje/vierkant blauw 04-12-2023 tm 11-12-2023
SLTN liggend

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!