Witold Kepinski - 27 september 2023

CBG: Maak gebruik van betrouwbare bronnen bij keuze anticonceptie

Laat je goed informeren en geloof niet alles over anticonceptie wat je op sociale media zoals TikTok of Instagram ziet. Maak voor jouw anticonceptiekeuze gebruik van betrouwbare bronnen of zoek bij vragen contact met je huisarts. Dat is de boodschap van het CBG op Wereld Anticonceptie Dag.

CBG: Maak gebruik van betrouwbare bronnen bij keuze anticonceptie image

Deze dag wijst CBG (jonge) vrouwen op de feiten en fabels over anticonceptie. Onder andere via de website cbg-meb.nl/anticonceptie en op sociale media.

Em. prof. dr. Ton de Boer, Collegevoorzitter: "Ik vind het belangrijk dat jonge vrouwen en moeders de feiten op een rij hebben over betrouwbare anticonceptie, zodat ze zelf een afgewogen keuze kunnen maken. De invloed van influencers is groot met soms ook negatieve gevolgen. Dat vind ik zorgelijk. Maak voor je keuze gebruik van betrouwbare informatie. Ervaar je toch klachten? Bespreek het met je huisarts."

Veel door het CBG goedgekeurde anticonceptiemiddelen zijn al tientallen jaren op de markt, zoals de pil. In Nederland gebruiken meer dan 2 miljoen vrouwen deze vorm van anticonceptie. Ongeveer 400.000 vrouwen in Nederland gebruiken andere manieren van betrouwbare anticonceptie, zoals een hormoonspiraaltje. Deze anticonceptiemiddelen zijn bewezen effectief in het voorkomen van zwangerschap. En er wordt nog steeds veel onderzoek gedaan naar nieuwe vormen van anticonceptie.

Dr. Janneke Belo, huisarts en Collegelid: "Steeds vaker hoor ik in mijn praktijk over het gebruik van apps en thermometers als anticonceptie. Een veel gehoorde reden daarvoor is dat vrouwen geen synthetische hormonen willen in hun lichaam. Het is goed om je lichaam beter te leren kennen. Maar gebruik deze methodes vooral niet als je niet zwanger wil worden. Die kans daarop is dan maar liefst 20%."

Beweringen over anticonceptie

Over de pil en andere anticonceptiemiddelen met hormonen gaan nog wel wat beweringen rond. Die zijn niet altijd waar of soms ligt het iets genuanceerder.

“Synthetische hormonen zijn slecht voor je”

De hormonen in de pil lijken heel erg op de hormonen die je lichaam zelf maakt. Ze werken ook hetzelfde. Deze hormonen zijn niet slecht voor je lichaam.

“Door gebruik van anticonceptie met hormonen kom je aan”

Begin je met hormonale anticonceptie, zoals de pil? Dan kan je lichaam door de hormonen wat meer vocht vasthouden. Doordat je vocht vasthoudt, neemt je gewicht een beetje toe tot een halve kilo. Na een paar maanden raakt je lichaam gewend aan de hormonen. Het vocht verdwijnt en het gewicht dat je aankwam dus ook.

“De hormonen in anticonceptie vlakken je emoties af”

De hoeveelheid hormonen in je bloed verandert sterk tijdens de natuurlijke menstruatiecyclus. Dit kan invloed hebben op je stemming, vooral vlak voor je ongesteldheid. Hormonale anticonceptie zorgt ervoor dat die hormoonschommelingen in je bloed minder worden. De ene vrouw vindt het fijn om minder schommelingen te hebben, met name als zij last heeft van sombere gevoelens vlak voor haar ongesteldheid. De ander vindt het juist wel prettig om die emotionele gevoelens te ervaren.

Janneke Belo: "Anticonceptie is maatwerk. Ieder lichaam is anders. Wat voor de een goed werkt, kan voor de ander minder geschikt zijn. Welke vorm van anticonceptie je kiest, dat bepaal je zelf. Maar maak wel je keuze op basis van betrouwbare bronnen. Wil je nu niet zwanger worden, neem dan geen risico en kies voor betrouwbare anticonceptie. Heb je vragen of ervaar je bijwerkingen? Ga dan naar je dokter en kijk samen wat de beste vorm van anticonceptie voor jou is."

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!