Witold Kepinski - 28 september 2023

Nutanix introduceert Carbon & Power Estimator

Nutanix, speler in hybrid multi-cloud computing, introduceert de Nutanix Carbon and Power Estimator. Met deze nieuwe tool kunnen organisaties zien hoe hun IT-omgeving de CO2-voetafdruk en het energieverbruik beïnvloedt, door het jaarlijkse vermogen en de uitstoot in te schatten met behulp van Nutanix Validated Designs.

Nutanix introduceert Carbon & Power Estimator image

Deze berekeningen kunnen organisaties helpen met het behalen van hun energie- en CO2-doelstellingen. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de IT-infrastructuur te optimaliseren naar gelang, waarbij het on-demand schalen van resources en de snelle en eenvoudige verplaatsing van workloads tussen on-premise en de cloud een grote rol spelen.

Volgens de Enterprise Cloud Index van 2023, waarvoor 1,450 IT-beslissers zijn geïnterviewd, is duurzaamheid voor 92% van de IT-beslissers belangrijker dan een jaar geleden. Deze ontwikkeling wordt gestimuleerd door een toenemend aantal opgelegde regels wereldwijd en de stijgende kosten van het energieverbruik. Nu duurzaamheid voor veel bedrijven in beeld komt, zoeken organisaties naar strategieën om hun impact op het milieu te verkleinen. Eén van de eerste facetten die leiders evalueren, is IT: veranderingen in apparatuur of toepassingen daarvan kunnen namelijk een aanzienlijke impact hebben op het energieverbruik en de CO2-uitstoot.

De Nutanix Carbon and Power Estimator biedt gebruikers rapportages die inzicht geven in hoe keuzes op het gebied van de IT-infrastructuur impact kunnen hebben op de CO2-voetafdruk. Het verkregen inzicht maakt het ontwikkelen van duurzamere IT-strategieën mogelijk. Op basis van input van de gebruiker met betrekking tot workloads, de efficiëntie van het datacenter en de locatie kan een organisatie zien hoe IT-keuzes helpen met het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen.

“Begrijpen wat de drijvende kracht achter stroomverbruik is, is een belangrijke eerste stap voor veel ondernemingen die vooruitgang willen boeken op het gebied van duurzaamheid”, zegt Sander Scholten, Sales Director Nederland bij Nutanix. “De Nutanix Carbon and Power Estimator helpt ondernemingen initiatief te nemen doordat het organisaties informeert over factoren die hun impact op het milieu beïnvloeden.”

Met de Nutanix Carbon and Power Estimator kunnen organisaties:

  • De effecten van verschillende factoren op energie en uitstoot voor Nutanix-oplossingen inschatten. Met de Nutanix Carbon and Power Estimator kan een gebruiker bijvoorbeeld het volgende zien: als een organisatie kiest voor de inzet van de Nutanix Cloud Infrastructure voor een use case met 300 virtuele machines in een datacenter in het Verenigd Koninkrijk met een Power Usage Effectiveness (PUE) van 2.0, dan genereren deze jaarlijks naar schatting 14 ton kooldioxide (MTCO2). Als de organisatie daarentegen een manier kan vinden om de PUE van het datacenter terug te brengen naar 1.5, dan zou deze verandering de geschatte uitstoot met 4 MTCO2 verminderen tot 10 MTCO2.
  • De geografische ligging herevalueren, ook dit kan een grote rol spelen bij duurzaamheid. De Nutanix Carbon and Power Estimator toont de impact van het verplaatsen van workloads naar regio's die gebruikmaken van koolstofarme bronnen voor energieopwekking. Als dezelfde algemene use case die hierboven is beschreven, zou worden verplaatst naar een datacenter in Zweden, dan zou de geschatte CO2-uitstoot dalen van 10 MTCO2 naar een waarde die onder de meetbare grenzen valt. Dit komt doordat Zweden een relatief groot aandeel koolstofarme energiebronnen gebruikt om zijn netwerken van stroom te voorzien. De Nutanix Carbon and Power Estimator maakt duidelijk dat het migreren van workloads naar andere locaties een haalbaar onderdeel kan zijn van de duurzaamheidsstrategie van een organisatie.
  • Het stroomverbruik van Nutanix hyper-converged-infrastructuur (HCI) en 3-Tier (SAN-gebaseerde) infrastructuur vergelijken. Na gebruik van de Estimator kunnen gebruikers een rapport downloaden dat toont hoe het verwijderen van SAN-componenten helpt met het verminderen van stroomverbruik. Op basis van een door derden beoordeelde methodologie laat Nutanix HCI grote energiebesparingen zien ten opzichte van een 3-Tier-oplossing.

Omdat elke configuratie uniek is, biedt de Nutanix Carbon and Power Estimator - in plaats van exacte verbruikscijfers - algemene schattingen om klanten te helpen met duurzaamheidsdoelstellingen. Voor meer gedetailleerde berekeningen kan men contact zoeken met een Nutanix specialist, die inzicht kan bieden in een specifieke IT-omgeving.

Simon Sowerby, coördinator technische diensten bij de stad Unley, zegt het volgende: “Ons vorige 3-Tier-systeem bestond uit ongeveer tien racks met computerapparatuur. Dat hebben we kunnen terugbrengen tot een kwart rack. Onze energiekosten zijn met ongeveer 70% gedaald, wat neerkomt op een besparing van tienduizenden dollars en 24 ton CO2-uitstoot per jaar.” Lees hier de Unley-casestudy voor meer informatie.

Bereken zelf uw energieverbruik en CO2-voetafdruk hier.

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6 Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5
Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BN V5

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!