Witold Kepinski - 03 oktober 2023

Smart Press Shop: wendbaarheid en snelheid met een 100% traceerbare productie

Kopers van auto's in het topsegment hebben een helder zicht op wat ze willen en verwachten dat fabrikanten hier een antwoord op hebben. Smart Press Shop, een joint venture van Porsche en Schuler, gebruikt cloudoplossingen van SAP als basis voor het Industry 4.0-initiatief om een slimme autoproductie op te zetten. Hiermee blijft het bedrijf net zo wendbaar en reactief als de auto's die het bouwt. Dit meldt SAP in een case tijdens de onlangs gehouden Future of Business Summit in het Duitse hoofdkantoor in Walldorf.

Smart Press Shop: wendbaarheid en snelheid met een 100% traceerbare productie image

Smart Press Shop was vastberaden een nieuwe mijlpaal in de autoproductie te behalen. De nieuwe fabriek van het bedrijf laat zien wat er mogelijk is binnen de productie van auto-onderdelen. De doelstellingen voor de nieuwe fabriek, die in Duitsland is verrezen tussen Halle en Leipzig, waren als volgt: een volledig papierloze productie realiseren alsook een volledig geautomatiseerd proces voor het configureren van productielijnmachines voor auto-onderdelen. Hiermee kan het bedrijf op een kosteneffectieve wijze kleine batches leveren. "Stel je een systeem voor dat niet afhankelijk is van handmatige bevestigingen, maar dat automatisch orderbevestigingen maakt op basis van machine-integratie," aldus Böhm, Project Manager bij Smart Press Shop GmbH & Co. KG. "Dit stroomlijnt productieprocessen en maakt een sneller inspectie- en vrijgaveproces mogelijk."

Om deze visie werkelijkheid te maken, had Smart Press Shop een cloud-first ontwikkelingsstrategie nodig voor het opzetten van kernsystemen voor ERP en MES. Het doel? De productie van begin tot eind digitaliseren, volledig aangestuurd via de cloud, 100% draaiend op groene stroom.

Timo Böhm, Project Manager, Smart Press Shop GmbH & Co. KG: "Ons doel is het realiseren van een papierloze productie met een volledig autonoom configuratieproces voor de persgereedschapvoorziening, zodat kleine batches rendabeler dan ooit te produceren zijn. Elk proces wordt vanaf de 'top floor' in de cloud gepland en doorgegeven aan de 'shop floor', die vervolgens weer verslag uitbrengt. Dit geeft ons volledig, realtime inzicht in de kosten, voortgang, machinebeschikbaarheid en het materiaalverbruik. Het is echt de 'digitale tweeling' van de fabriek."

De oplossing

Realtime inzicht in de productieprocessen op de werkvloer

Smart Press Shop is een van de eerste organisaties die de oplossing SAP Digital Manufacturing Cloud voor uitvoering samen met SAP S/4HANA Cloud heeft geïmplementeerd. Hierbij wordt gebruikgemaakt van Industry 4.0-technologieën om de apparatuur die metalen en gelegeerde platen vormt en lasersnijmachines met het cloud-based MES-systeem te integreren in de nieuwe fabriek.

De cloud-first ontwikkelingsstrategie omvat verticale en horizontale integratie, evenals netwerken. Elk bedrijfsproces heeft een koppeling met het IT-platform, waarin deze werken met gecentraliseerde kernfuncties. Denk hierbij aan het workflowsysteem en het documentbeheersysteem. Alle KPI's verschijnen in realtime precies waar ze nodig zijn. De gedetailleerde, doorlopende tracering van onderdelen vertegenwoordigt een nieuwe mijlpaal in de productie van auto's, met AI-technieken en gedetailleerde procesoverkoepelende gegevensanalyse.

"We zochten een moderne cloudoplossing voor onze IT. SAP Digital Manufacturing Cloud heeft ons uiteindelijk weten te overtuigen met de moderne cloudarchitectuur en gebruikersinterface," vertelt Hendrik Rothe, managing director bij Smart Press Shop GmbH & Co. KG.

Het resultaat

Een concurrentievoordeel met efficiënte just-in-time-productie

Omdat Smart Press Shop de mogelijkheid heeft de productielijn snel en zonder handmatig ingrijpen af te stemmen op nieuwe producten, kan de fabriek kleine batches onderdelen efficiënter produceren dan een traditionele productielocatie. In de automotive sector, waarin just-in-time productie zeer belangrijk is, geeft dit Smart Press Shop een aanzienlijk concurrentievoordeel.

Hendrik Rothe, Managing Director, Smart Press Shop GmbH & Co. KG: 'We zijn blij dat SAP ons één source of supply biedt voor de cloudoplossingen, waarbij Syntax het daaropvolgende applicatiebeheer voor zijn rekening neemt.'

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Dutch IT Golf Cup BN tm 16-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!