Wouter Hoeffnagel - 03 oktober 2023

VP finance van Google vergelijkt businessmodel van zoekmachine met drugs- of sigarettenverkoop

In een Amerikaanse rechtszaak tegen Google is een gevoelig document gepubliceerd. In het document omschrijft Michael Roszak, VP finance bij Google, de zoekmachine van het bedrijf als 'een van de beste businessmodellen ooit'. Alleen sommige illegale activiteiten als de verkoop van sigaretten of drugs zouden in de buurt komen.

VP finance van Google vergelijkt businessmodel van zoekmachine met drugs- of sigarettenverkoop image

Dit meldt Bloomberg. Het document in kwestie omvat aantekeningen van een communicatiecursus en is naar verluid op gesteld door Roszak. De VP Finance stelt zelf zich niet te kunnen herinneren dat hij deze presentatie heeft gegeven. ook stelt hij dat de cursus in kwestie er soms toe leidt dat hij dingen zegt tegen studenten 'die hij zelf niet geloofd'. Ook stelt Roszak dat het document vol staat met overdrijvingen en hyperbolen, en niet zijn daadwerkelijke overtuigingen reflecteert. Dit aangezien het document geen zakelijk doel dient.

Google: 'Document is niet relevant'

Google zou het document in kwestie hebben willen verbergen voor het grote publiek. Het Amerikaanse techbedrijf claimde eerder dat het document niet relevant is voor de rechtszaak, die draait om de vermeende monopoliepositie van Google op de zoekmachinemarkt. Google vroeg de rechter de publicatie van het document daarom tegen te houden.

De rechter in de rechtszaak kan zich hierin niet vinden en wijst erop dat er geen gevoelige informatie in het document staat. Wel erkent de rechter dat het document tot schaamte kan leiden bij de getuige. Het Amerikaanse ministerie van Justitie mocht het document daarom toch publiceren als onderdeel van de rechtszaak.

Comstor BW 5 dec tm 10 dec 2023 SLTN Vierkant
IGEL - Cloud Expo BN start 27-11/7-12

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!