Wouter Hoeffnagel - 04 oktober 2023

EU wil chips, AI, quantumcomputing en biotech beschermen tegen ongewenste invloeden

Een viertal cruciale sectoren moeten beschermd worden tegen ongewenste invloeden vanuit China, stelt de Europese Commissie. Het gaat daarbij om geavanceerde halfgeleiders, kunstmatige intelligentie, quantum computing en biotech.

EU wil chips, AI, quantumcomputing en biotech beschermen tegen ongewenste invloeden image

Dit meldt Politico op basis van een uitgelekt document. De Europese Unie (EU) wil al langer zijn afhankelijkheid van het buitenland op diverse vlakken afbouwen. Aanleiding hiervoor zijn onder meer problemen die tijdens de COVID-19 pandemie ontstonden. Door onder meer lockdowns ontstonden tekorten aan diverse componenten en materialen, waaronder halfgeleiders.

EU kan de lijst uitbreiden

De lijst omvat momenteel een viertal sectoren. De EU kan echter in een later stadium meer sectoren aan de lijst toevoegen. De sectoren zijn gekozen aangezien voor zowel civiele als militaire doeleinden ingezet kunnen worden.

Welke maatregelen concreet worden genomen om de sectoren te beschermen tegen buitenlandse invloeden is nog niet bekend; dit wordt naar verwachting voor het einde van dit jaar duidelijk. Denk hierbij echter aan handelsbeperkingen, maar ook aan gerichte investeringen en subsidies ter ondersteuning van de sectoren.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!