'Europese miljoenenboete dreigt door vertraagde veiling 5G-frequenties'
De vertraging die de Nederlandse veiling van frequentieruimte voor 5G oploopt kan Nederland een forse boete opleveren. Het gaat om een Europese boete die kan oplopen tot miljoenen euro's.

Hiervoor waarschuwt demissionair minister Micky Adriaansens van Economische Zaken tegenover De Telegraaf. De 5G-frequenties hadden eigenlijk al op 1 januari 2021 geveild moeten worden. De veiling is echter meermaals uitgesteld door diverse procedures en juridische processen. Zo is er al lange tijd een conflict met satellietbedrijf Inmarsat, dat een deel van de beoogde 5G-frequenties gebruikt voor het aanbieden van satellietcommunicatie voor zeeschepen. Het grondstation zou worden verplaatst naar Griekenland, waarmee het conflict leek te zijn opgelost. De licentie die de Griekse overheid afgeeft kent echter een beperkte duur, waardoor Inmarsat vreest op termijn zijn noodoproepdienst in het land niet te kunnen voortzetten.
Onenigheid over verdeling frequenties
Daarnaast zijn er juridische processen aangespannen door diverse grote bedrijven die aanspraak maken op 5G-frequenties. Zij zijn het niet eens met de verdeling van de 5G-frequenties en willen meer ruimte krijgen voor het opzetten van private 5G-netwerken.
Al langer waarschuwen diverse partijen dat de vertraging risico's met zich meebrengt. Zo zou Nederland onder meer zijn leidende positie op het gebied van digitale infrastructuur dreigen te verliezen.
Door de vertraging die is ontstaan dreigt Nederland als laatste Europese land zijn 5G-frequenties te veilen. Minister Adriaansens noemt dit 'pijnlijk'. Minister Adriaansens waarschuwt ook voor een Europese boete. De Europese Commissie kan volgens haar op ieder moment een tuchtprocedure tegen Nederland starten.