Wouter Hoeffnagel - 13 oktober 2023

BNP Paribas Real Estate Netherlands getroffen door datalek

De Nederlandse vastgoedtak van het Franse BNP Paribas is getroffen door een datalek. Gigabytes aan gevoelige persoonsgegevens en bedrijfsgeheimen zijn in handen gevallen van een klokkenluider.

BNP Paribas Real Estate Netherlands getroffen door datalek image

Dit meldt het FD. Het lek is niet nieuw; de krant publiceerde in april al op basis van het lek over vastgoedinvesteringen in de privésfeer van drie voormalig directeuren van BNP Paribas Real Estate Netherlands. Uit nader onderzoek naar het lek blijkt nu dat de omvang aanzienlijk groter is dan gedacht. Zo zijn ook vertrouwelijke gegevens van grote bedrijven als Ahold Delhaize en private-equityfirma Lone Star evenals gegevens van vastgoedbeleggers en banken zijn uitgelekt.

Onderzoek gestart en melding gemaakt

Een woordvoerder van BNP Paribas meldt dat de bank niet weet tot welke documenten en persoonsgegevens de klokkenluider toegang had. Het FD stelde vragen aan de krant, waarna BNP Paribas Real Estate Netherlands deze week zijn klanten informeerde over het lek. Ook is een onderzoek ingesteld naar het datalek en is melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De privacytoezichthouder meldt al naar aanleiding van deze melding contact te hebben opgenomen met de bank.

Het FD meldt dat onder meer informatie over huurcontracten en makelaarsvergoedingen zijn uitgelekt. Denk echter ook aan geheimhoudingsverklaringen die met klanten zijn afgesloten. Ook persoonlijke gegevens van zowel BNP-medwerkers als hun klanten waren inzichtelijk. Van hen zijn onder meer bankrekeningen, burgerservicenummers, paspoortkopieën en vertrouwelijke correspondentie uitgelekt. In dit laatste geval gaat het onder meer om eindejaarsbeoordelingen, salaris- en bonusoverzichten en winstdelingen.

'Impact kan groot zijn'

Hoogleraar vastgoedfinanciering Nils Kok van Maastricht University waarschuwt tegenover het FD voor de impact van het lek. Zo is de uitgelekte data naar verluid 'heel interessant' voor partijen in de vastgoedsector. Zij zouden met behulp van de informatie bijvoorbeeld inzicht kunnen krijgen in huurprijzen en verkoopprijzen van kantoren en winkels.

BNP Paribas wil niet reageren op inhoudelijke vragen.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!