Wouter Hoeffnagel - 19 oktober 2023

Bedrijven investeren ruim 11% meer in cybersecurity

Investeren in cybersecurity waren ook in het tweede kwartaal vaan topprioriteit van organisaties. Onder meer vanwege de dreigingsniveaus, die opnieuw zijn gestegen. De wereldwijde markt voor cyberbeveiligingstechnologie groeide jaar-op-jaar met 11,6% tot 19,0 miljard dollar, ondanks aanhoudende macro-economische onzekerheid en beperkte IT-budgetten.

Bedrijven investeren ruim 11% meer in cybersecurity image

Dit blijkt uit cijfers die marktonderzoeker Canalys deelt. De top 12 leveranciers waren goed voor bijna de helft van de uitgaven in de markt. Palo Alto Networks is marktleider in het tweede kwartaal en groeide met 25,4%, aangewakkerd door de vraag naar SASE, SecOps en cloudbeveiliging. Fortinet staat op de tweede plaats en profiteerde van verdere winst op het gebied van netwerkbeveiliging. De groei van 19,0% in het tweede kwartaal is echter een vertraging ten opzichte van de 26,2% groei in het eerste kwartaal.

Cisco is goed voor 6,1% van de totale uitgaven, ten opzichte van 6,7% vorig jaar. Het bedrijf kent een nieuw leiderschap, met nieuwe platformlanceringen en meer overnames, waaronder het voornemen om Splunk over te nemen voor 28 miljard dollar. CrowdStrike, Check Point, Okta en Microsoft ronden de top zeven af.

'Ongekende dreigingsniveaus'

“De dreigingsniveaus bevinden zich op ongekende hoogten: het aantal openbaar gerapporteerde ransomware-aanvallen is in de eerste acht maanden van dit jaar met meer dan 50% gestegen en de inbreuk op gegevensrecords is meer dan verdubbeld. In het huidige tempo zal 2023 het slechtste jaar ooit zijn en ruimschoots boven het niveau van 2021 liggen, toen ransomware op de voorgrond trad na een reeks spraakmakende gebeurtenissen”, zegt Matthew Ball, hoofdanalist bij Canalys.

In het tweede kwartaal van 2023 waren de totale uitgaven aan cyberbeveiligingstechnologie via dit kanaal goed voor 91,5%, vergeleken met 90,5% in hetzelfde kwartaal een jaar geleden.

'Kanaalpartners zijn meer nodig dan ooit'

Klanten hebben meer dan ooit kanaalpartners met expertise op het gebied van cyberbeveiliging nodig om cyberveerkracht op te bouwen. Dit is een belangrijk thema op de Canalys Forums 2023. Tijdens het EMEA-evenement in Barcelona werd het dreigingslandschap en het neutraliseren van aanvalsoppervlakken in sessies besproken. Ook benadrukte een panel van CEO's van Proofpoint, SonicWall en Trend Micro de noodzaak voor partners om meer servicegerichte relaties met klanten op te bouwen en meer samen te werken met specialisten om capaciteiten uit te breiden op gebieden zoals red teaming en MDR. De leveranciers willen de samenwerking met elkaar verbeteren, vooral op het gebied van integratie en het delen van gegevens.

Volgende maand houdt Canalys meer partner- en leverancierssessies worden gehouden op het Canalys Forum North America in Palm Springs (13 tot 15 november) en in december op het Canalys Forum APAC in Bangkok.

“Het ontdekken van kwetsbaarheden en het opstellen van inventarissen van activa, en het categoriseren ervan op basis van het risiconiveau, is van cruciaal belang om prioriteiten te stellen in investeringen in bescherming. Dit is ook een belangrijke basis voor partners bij het opstellen van herstelplannen voor klanten voor het geval er aanvallen plaatsvinden”, aldus Ball. “De kansen op het gebied van cyberbeveiligingsdiensten voor partners zijn dit jaar groter dan de verkoop van cyberbeveiligingstechnologie, waarbij de uitgaven naar verwachting met 13,2% groeien tot 143,2 miljard dollar in 2023. Beheerde beveiligingsdiensten en integratiediensten zijn de snelst groeiende gebieden.”

Op regionale basis blijven de uitgaven veerkrachtig in Noord-Amerika (+12,6%), EMEA (+11,1%) en Latijns-Amerika (+13,4%). Tegelijkertijd vertraagden de groeicijfers in Azië-Pacific (+8,8%), aangezien organisaties hun uitgaven terugschroefden.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!