Wouter Hoeffnagel - 23 oktober 2023

OM eist zes jaar gevangenisstraf voor omvangrijke handel in persoonsgegevens

Het Openbaar Ministerie (OM) eist zes jaar gevangenisstraf tegen een 21-jarige man uit Zandvoort die wordt verdacht van de diefstal van persoonsgegevens van tientallen miljoenen personen. Met de handel in deze gegevens zou de verdachte samen met medeverdachten miljoenen euro's hebben verdiend.

OM eist zes jaar gevangenisstraf voor omvangrijke handel in persoonsgegevens image

De verdachte zou zeker drie jaar lang actief zijn geweest in de diefstal en verkoop van persoonsgegevens. De man zou met behulp van de data onder meer geprobeerd hebben bedrijven in het binnen- en buitenland af te persen. Ook brak de verdachte volgens het OM in op netwerken van bedrijven en instellingen, met als doel datadiefstal.

Tientallen miljoenen personen getroffen

Op de computer van de verdachte zijn vermoedelijk gestolen persoonsgegevens aangetroffen van tientallen miljoenen personen. Deze gegevens zou de verdachte deels hebben verkregen door zelf te hacken, en deels door gegevens aan te kopen of te ruilen met andere cybercriminelen. Het OM stelt dat de verdachte door het verkopen en uitwisselen van de gegevens anderen heeft gefaciliteerd in hun criminelen business. Het schat de schade die hierdoor is ontstaan bij getroffen bedrijven en instellingen om miljoenen euro's.

Het onderzoek naar de verdachte startte na een aangifte van een bedrijf uit Amsterdam in maart 2021. Niet alle getroffen partijen hebben echter vermoedelijk aangifte te hebben gedaan. Organisaties variërend van midden- en kleinbedrijven tot grote bedrijven, onderwijsinstellingen en ook een gezondheidszorgorganisatie zijn getroffen door de aanvallen.

“Het vertrouwen in de e-mail, op internetbankieren of mensen die je opbellen vanuit een organisatie als de bank, is daardoor ernstig geschaad, terwijl we tegelijkertijd in deze gedigitaliseerde wereld juist afhankelijk zijn van deze middelen”, zei de officier van justitie op zitting in de strafzaak tegen de 21-jarige verdachte.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!