Witold Kepinski - 30 oktober 2023

Nieuw AI-model helpt bij bescherming biodiversiteit

Data en AI-experts van Capgemini hebben, in samenwerking met Naturalis Biodiversity Center en Amazon Web Services (AWS), AI-modellen ontwikkeld die helpen bij de bescherming van biodiversiteit, door insecten beter te identificeren met behulp van geluidsherkenning. De oplossing komt voort uit de Global Data Science Challenge for a sustainable future, een interne competitie binnen Capgemini. Wereldwijd zijn er miljoenen insectensoorten die naar schatting 80% van alle dieren op onze planeet uitmaken. Het verlies van deze soorten zou kunnen leiden tot de instorting van het ecosysteem, waar ook de mens deel van uitmaakt.

Nieuw AI-model helpt bij bescherming biodiversiteit image

Het identificeren van insectensoorten aan de hand van hun geluiden is momenteel een uitdagende taak die slechts door een paar experts kan worden uitgevoerd. Na verloop van tijd zullen wetenschappers dankzij gerichte en door Capgemini ontwikkelde AI-oplossingen, terabytes aan informatie kunnen analyseren binnen slechts 24 uur. Daarbij zullen ze niet langer worden beperkt door de grenzen van capaciteit, tijd en geografie.

"Capgemini heeft als wereldwijde leider op het gebied van data en AI de verantwoordelijkheid om zijn expertise toe te passen op concrete vraagstukken die kunnen bijdragen aan een duurzamere wereld en tastbare voordelen kunnen opleveren voor onze samenleving" zegt Niraj Parihar, CEO van de Insights & Data Global Business Line bij Capgemini en lid van het Group Executive Committee. "Via onze Global Data Science Challenge stellen we onze teamleden in staat om uitdagingen in de echte wereld op te lossen die voor ons allemaal van belang zijn. Insecten hebben een centrale rol in ons ecosysteem, maar zijn voor de mens erg moeilijk te monitoren. Luisteren naar en het identificeren van insectensoorten is essentieel voor het behoud ervan. Ik vind het inspirerend om te zien hoe onze collega's hebben samengewerkt om de kracht van AI toe te passen om ons natuurlijke ecosysteem te behouden en de toekomst van onze planeet te beschermen."

Insecten spelen een cruciale rol in het wereldwijde ecosysteem . Ze zijn bijvoorbeeld bestuivers, indicatoren van de gezondheid van een ecosysteem en een voedselbron voor grotere dieren. De insectenpopulatie wordt in toenemende mate beïnvloed door veranderingen in landgebruik, pesticiden, stedelijke ontwikkelingen en klimaatverandering.

Daarbij komt dat insecten ongelooflijk moeilijk te monitoren zijn en dat het, vanwege het feit dat er miljoenen soorten zijn, niet op een betrouwbare manier door mensen uitgevoerd kan worden. Beeldherkenning kan geen soorten herkennen die onopvallend zijn voor het menselijk oog. Samen met traditionele en cameragebaseerde monitoring zal akoestische herkenning nieuwe inzichten opleveren die het mogelijk maken insectensoorten te identificeren die anders onopgemerkt zouden blijven. Wetenschappers kunnen op deze manier vitale populaties monitoren en beschermen.

Elaine van Ommen Kloeke, Programmamanager bij Naturalis: "Insecten spelen een belangrijke rol bij het beschermen van de biodiversiteit. Als we insecten verliezen, is dat niet alleen een verwoesting voor de diersoorten die direct afhankelijk zijn van insecten als voedselbron, maar voor iedereen in het ecosysteem inclusief de mens. Het kan leiden tot het verlies van ongeveer 35 procent van de voedselgewassen in de wereld. Dat betekent dat één op de drie maaltijden niet meer beschikbaar is. Dankzij organisaties als Capgemini en technologische vooruitgang kunnen we dit wereldwijde probleem aanpakken en een diersoort beschermen die zo belangrijk is voor ons wereldwijde ecosysteem. Met dit initiatief willen we de technologie toegankelijk maken voor onderzoekers over de hele wereld om hen te ondersteunen bij de identificatie van insecten in een bepaalde omgeving."

Hackaton

De winnende AI-oplossing werd ontwikkeld als onderdeel van Capgemini's zesde Global Data Science Challenge for a sustainable future (GDSC). Dit is een jaarlijks initiatief voor het hele bedrijf waarbij elke medewerker de kans krijgt om zijn of haar data- en AI-expertise in te zetten voor het oplossen van een probleem uit de echte wereld.

Tanuja Randery, Managing Director bij AWS, EMEA: "We zijn trots dat we de Global Data Science Challenge kunnen ondersteunen met het gebruik van en de toegang tot AWS-technologieën en expertise. We hebben door de jaren heen gezien hoe data en AI kunnen bijdragen aan het bouwen van een betere en duurzamere toekomst. Het is fantastisch om dat tot leven te zien komen via projecten zoals GDSC." Tanuja voegde daaraan toe: "Samen met Capgemini hebben we een gedeelde visie om AI toegankelijker te maken voor ontwikkelaars, onderzoekers en wetenschappers over de hele wereld en om positieve verandering te bevorderen."

De uitdaging van dit jaar is gebaseerd op de gedeelde visie van Capgemini en AWS om een betekenisvol verschil te maken voor mensen, de samenleving en de planeet met behulp van AI, machine learning en andere geavanceerde data-science tools. In 2022 publiceerden Capgemini en AWS een whitepaper getiteld 'Tech & The Living World' waarin de rol van technologie bij het beschermen van biodiversiteit werd onderzocht. Voor de GDSC-uitdaging van dit jaar hebben teams van Capgemini samengewerkt met Naturalis, het Nationaal Onderzoeksinstituut voor Biodiversiteit in Nederland vanwege hun expertise op dit gebied. Daarnaast hebben ze met AWS samengewerkt voor Sagemaker, hun schaalbare machine learning platform, om het probleem van insectenmonitoring aan te pakken. Het winnende team ontwikkelde een op AI gebaseerd akoestisch model dat verschillende insectensoorten kan identificeren met een nauwkeurigheid van bijna 92%.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!