Wouter Hoeffnagel - 03 november 2023

Nederland krijgt met GPT-NL een eigen open taalmodel

Nederland gaat een eigen open taalmodel ontwikkelen. GPT-NL moet leiden tot transparant, eerlijk en toetsbaar gebruik van AI naar Nederlandse en Europese waarden en richtlijnen, en met respect voor het eigenaarschap van data.

Nederland krijgt met GPT-NL een eigen open taalmodel image

Het model wordt ontwikkeld door TNO, NFI en SURF met financiering van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). In totaal is 13,5 miljoen euro beschikbaar voor het project. Het model is volgens de partijen nodig om de digitale soevereiniteit te ontwikkelen, versterken en bestendigen. Ook zet Nederland met het project volgens TNO een belangrijke stap in de ontwikkeling van publieke expertise en ervaring op het gebied van generatieve AI-taalmodellen.

Van academische instellingen tot onderzoekers en overheden

GPT-NL moet openstaan voor partners die met data en kennis willen bijdragen of die toepassingen willen ontwikkelen op basis van GPT-NL. Het is onder meer inzetbaar in academische instellingen, door onderzoekers en overheden. Met behulp van GPT-NL kunnen zij taalmodellen in het algemeen en specifieke toepassingen op het gebied van veiligheid, gezondheid, onderwijs, dienstverlening en talrijke andere domeinen onderzoeken en uitproberen. Het model moet bijdragen aan openheid, transparantie en bescherming van de dataprivacy van gebruikers.

Het projnect bestaat uit twee fases. In de eerste fase staat de concrete ontwikkeling van het taalmodel centraal, waarbij ook de academische sector betrokken is. In de vervolgfase staat de exploitatie centraal, waarbij voor de voorziene computerkracht een connectie met de nationale supercomputer is voorzien.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!