Wouter Hoeffnagel - 08 november 2023

Helft van de EMEA-CIO is met CxO-collega's co-owner over digital levering

46% van de CIO's in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) werkt samen met hun CxO-collega's om IT- en businessafdelingpersoneel samen te brengen om gezamenlijk de digitale levering op bedrijfsbrede schaal te beheren, blijkt uit een jaarlijkse wereldwijde enquête onder CIO's en technologiemanagers. Gartner spreekt ook wel over de democratisering van digitale levering.

Helft van de EMEA-CIO is met CxO-collega's co-owner over digital levering image

Gartner presenteerde resultaten van het onderzoek op het Gartner IT Symposium/Xpo 2023 in Barcelona, dat van 6 tot en met 9 november plaatsvindt in Barcelona. De redactie van Dutch IT Channel is op dit event aanwezig. De Gartner CIO and Technology Executive Survey uit 2024 verzamelde gegevens van 2.457 CIO-respondenten in 84 landen en alle grote sectoren, die ongeveer $12,5 biljoen aan inkomsten/budgetten voor de publieke sector en $163 miljard aan IT-uitgaven vertegenwoordigden. In EMEA namen 917 CIO's deel aan het onderzoek, goed voor bijna $3,9 biljoen aan omzet en $66 miljard aan IT-uitgaven.

'Relatie met CxO-collega’s bereikt een ander niveau'

“De relatie van de CIO met hun CxO-collega’s bereikt een ander niveau”, zegt Daniel Sanchez-Reina, VP Analyst bij Gartner. “CIO’s die samen met hun CxO-collega’s de leiding hebben over de inspanningen om het ontwerp, het beheer en de levering van digitale capaciteiten onder te brengen bij teams die het dichtst bij het punt zitten waar waarde wordt gecreëerd, zijn het meest effectief in het maximaliseren van digitale investeringen.”

In dit mede-eigendom van CIO-CxO, ook wel democratisering van digitale levering genoemd, treedt de CIO op als franchisegever van technologie binnen hun organisatie.

CIO's blijven digitale levering democratiseren met AI

“Bewust of onbewust hebben CIO’s al de basis gelegd voor een gedemocratiseerde digitale levering met technologieën zoals low-code platforms”, aldus Sanchez-Reina. In EMEA zegt 66% van de CIO's dat ze in de komende 24 maanden low-code platforms hebben geïmplementeerd of van plan zijn dit te doen. 72% van de EMEA-CIO's verwacht dat kunstmatige intelligentie (AI) de komende drie jaar een baanbrekende technologie zal zijn (29% voor generatieve AI). AI zal ook de democratisering van digitale levering buiten de IT-functie snel bevorderen.

Uit het onderzoek blijkt dat de belangrijkste investeringsgebieden voor CIO's in 2024 onder meer cyberbeveiliging, data-analyse en AI zijn (zie figuur 1).

Figuur 1. Verwachte verandering in technologie-investeringen van CIO’s uit EMEA in 2024


Bron: Gartner (november 2023)

IT 'by design' franchisen

CIO's die IT 'by design' franchisen - door samen met hun CxO-collega's digitale initiatieven te leiden, gezamenlijk op te leveren en te besturen - presteren aanzienlijk beter bij algemene IT-beheeractiviteiten, zoals de ontwikkeling van leidinggevend leiderschap en de digitale bedrijfsstrategie.

“CIO's van franchisegevers slechten de barrières van IT, waardoor andere bedrijfseenheden IT kunnen produceren die verder gaat dan alleen het gebruik ervan”, aldus Sanchez-Reina. “Die business units nemen deel aan de IT-leveringsverantwoordelijkheid en zijn verantwoordelijk voor het succes van hun eigen IT-applicaties en -systemen die zij produceren. Een dergelijke deelname aan technologieproductie gaat van het beheren tot het implementeren en bouwen van technologie-initiatieven.

“Dit laat zien dat het onderscheid tussen wat ‘IT’ is en wat ‘business’ is vrijwel onmogelijk wordt.”

Geen eenduidig patroon voor digitale franchiselevering

Er bestaat geen eenduidig patroon voor digitale franchiselevering. Verschillende factoren, zoals de bedrijfscultuur en de sponsoring van CEO's, zullen het ontwerp en de innerlijke werking van het franchisemodel beïnvloeden, evenals de manieren waarop CIO's en hun CxO-collega's betrokken zijn. Bovenal moet de CIO zijn zakenpartners op dit traject coachen, advies en kaders bieden en de interne en externe verbindingen tot stand brengen die zij nodig hebben om met succes mede-eigenaar te zijn van de digitale levering.

“De opbrengst van het modelleren van CxO-CIO-partnerschappen voor digitale levering op basis van een franchisemodel is aanzienlijk”, aldus Sanchez-Reina. “CxO’s die dit franchisemodel omarmen, hebben twee keer zoveel kans om aan de verwachtingen van digitale investeringen te voldoen of deze te overtreffen, vergeleken met degenen die het niet omarmen.”

Meer informatie is voor klanten van Gartner beschikbaar in '2024 CIO and Technology Executive Agenda: Franchise Digital Delivery.'

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
BN en BW Anderswerken 15-05-2024 tm 31-05-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!