Wouter Hoeffnagel - 14 november 2023

Microsoft vergroot productiviteit van developers met nieuwe AI-tool

Microsoft lanceert GitHub Copilot Enterprise, een AI-programmeertool die de productiviteit van ontwikkelaars moet vergroten. Daarnaast wil het bedrijf op korte termijn Windows Copilot introduceren op Windows 10.

Microsoft vergroot productiviteit van developers met nieuwe AI-tool image

Developers zijn gemiddeld per dag slechts twee uur bezig met het schrijven van code en  besteden de overige uren aan andere taken binnen de software development lifecycle, meldt GitHub. Onder meer het oplossen van problemen die uniek zijn voor de codebase van de organisatie kost veel tijd. GitHub Copilot Enterprise moet uitkomst bieden.

Eigen codebase aan AI-model voeren

Organisaties kunnen GitHub Copilot Enterprise onder meer de documentatie van eigen programmeercode aan het AI-model voeren. Zo moet de AI-tool diepere context rondom de interne codebases van een organisatie hebben. Dit moet ertoe leiden dat de code die de AI-tool voorstelt beter aansluit op de codebase en daarmee werkwijze van een bedrijf. Ook is een policy engine aanwezig, waarmee organisaties zelf bepalen of bepaalde gevoelige content wel of juist niet gebruikt mag worden door de AI-tool.

Developers kunnen met behulp van GitHub Copilot Enterprise onder meer allerlei taken automatiseren en zo hun productiviteit vergroten. Ook kunnen zij met behulp van de AI-tool fouten in hun code opsporen, die de tool in menselijke taal presenteert. GitHub Copilot Enterprise is in februari 2024 beschikbaar.

Windows Copilot komt naar Windows 10

Daarnaast gaat Microsoft aan Windows Copilot op korte termijn naar Windows 10 brengen, meldt Windows Central. Deze AI-gebaseerde assistent is al langer beschikbaar op Windows 11. Windows Central meldt dat de werking van Windows Copilot op Windows 10 grotendeels gelijk is aan die op Windows 11.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!