Wouter Hoeffnagel - 14 november 2023

Gartner: Investeringen in public cloud-services stijgen in 2024 met ruim 20%

Eindgebruikers investeren naar verwachting in 2024 in totaal 678,8 miljard dollar in public cloudservices. Dit komt neer op een stijging van 20,4% ten opzichte van de 563,6 miljard dollar aan investeringen in 2023.

Gartner: Investeringen in public cloud-services stijgen in 2024 met ruim 20% image

Dit voorspelt marktonderzoeker Gartner. “Cloud is in wezen onmisbaar geworden”, zegt Sid Nag, Vice President Analyst bij Gartner. “Dat betekent echter niet dat cloudinnovatie kan stoppen of zelfs vertragen. Voor cloudproviders zijn de rollen aan het omdraaien, omdat cloudmodellen niet langer de bedrijfsresultaten bepalen maar de bedrijfsresultaten de cloudmodellen vormgeven.”

Behoeften en eisen veranderen

“Organisaties die generatieve AI (GenAI)-diensten inzetten, kijken bijvoorbeeld naar de publieke cloud kijken gezien de schaal van de benodigde infrastructuur”, zegt Nag. “Om GenAI effectief in te zetten, zullen deze organisaties echter van cloudproviders eisen dat ze niet-technische problemen aanpakken die verband houden met kosten, economie, soevereiniteit, privacy en duurzaamheid. Hyperscalers die deze behoeften ondersteunen, zullen een geheel nieuwe omzetmogelijkheid kunnen benutten naarmate de adoptie van GenAI groeit.”

Naar verwachting maken alle segmenten van de cloudmarkt in 2024 groei door. De investeringen in Infrastructuur-as-a-service (IaaS) groeien naar verwachting in 2024 het snelst met 26,6%, gevolgd door platform-as-a-service (PaaS) met 21,5%.

Cloudplatforms stimuleren uitgaven

Een andere belangrijke trend die de clouduitgaven stimuleert, is de voortdurende opkomst van cloudplatforms in de sector. Cloudplatforms voor de sector richten zich op brancherelevante bedrijfsresultaten door onderliggende Software-as-a-Service (SaaS), PaaS- en IaaS-services te combineren in een totaalproductaanbod met samenstelbare mogelijkheden. Gartner voorspelt dat in 2027 meer dan 70% van de bedrijven in de sector cloudplatforms inzet voor het versnellen van hun bedrijfsinitiatieven. Dat percentage dit jaar nog op minder dan 15%.

“De adoptie van GenAI ondersteunt ook de groei van cloudplatforms in de industrie ondersteunen”, aldus Nag. “GenAI-modellen die toepasbaar zijn in diverse verticale sectoren vereisen mogelijk aanzienlijke aanpassingen, wat de schaalbaarheid en kosteneffectiviteit beïnvloedt. Publieke cloudproviders kunnen zichzelf positioneren als partners in de verantwoorde en op maat gemaakte adoptie van GenAI door voort te bouwen op dezelfde aanpak die wordt toegepast op industriële clouds, soevereine clouds en gedistribueerde clouds.”

Meer informatie is voor klanten van Gartner beschikbaar in 'Forecast: Public Cloud Services, Worldwide, 2021-2027, 3Q23 Update.'

ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!