Wouter Hoeffnagel - 14 november 2023

Driekwart van de IT-managers wil meer investeren in GenAI

Generatieve AI (GenAI) biedt een grote, directe kans voor organisaties. Meer dan driekwart van de IT-managers zegt enthousiast te zijn over het potentieel dat GenAI. Bovendien verwacht driekwart (76%) komend jaar meer IT-uitgaven te zullen besteden aan AI-projecten.

Driekwart van de IT-managers wil meer investeren in GenAI image

Dit blijkt uit onderzoek van Dell Technologies onder 500 IT-managers die binnen hun organisatie verantwoordelijk zijn voor GenAI-implementatie in Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en de VS. De wereldwijde economische impact van GenAI wordt geschat op 2,6 tot 4,4 biljoen dollar per jaar. De resultaten van dit onderzoek suggereren dat de GenAI-aanpak van organisaties steeds meer vorm krijgt. Van de organisaties die de pilotfase hebben gehad, zegt 87% dat GenAI zinvolle resultaten zal leveren en 80% geeft aan gecentraliseerde besluitvorming en/of centres of excellence te hebben geïmplementeerd. Wat betreft de inzet van oplossingen, geeft 82% van de IT-managers de voorkeur aan een on-premises of hybride benadering van GenAI, met beveiliging, kosten en controle als belangrijkste redenen hiervoor (37%).

'De sleutel tot innovatie, groei en concurrentievoordeel'

“Geen andere technologie heeft in minder dan een jaar tijd bereikt wat GenAI heeft bereikt. Het heeft de verbeelding van miljoenen mensen geprikkeld en heeft het potentieel om een krachtige enabler te zijn voor organisaties”, zegt Adrian McDonald, president, Dell Technologies in EMEA. “Met de juiste strategieën zal GenAI de sleutel zijn tot innovatie, groei en concurrentievoordeel voor organisaties.”

Organisaties lijken klaar om de kans te grijpen – 44% van de respondenten zegt dat hun organisatie zich in het begin- tot middenstadium van hun GenAI-reis bevindt en bijna de helft (49%) verwacht binnen zes maanden tot een jaar zinvolle resultaten te zien.

De resultaten laten zien dat meer dan driekwart (76%) denkt dat de impact aanzienlijk of transformerend zal zijn (aanzienlijk: 54%, transformerend: 22%). De meeste impact wordt verwacht op productiviteit, gestroomlijnde processen en kostenbesparingen.

Een derde twijfelt

Hoewel er volop wordt geïnvesteerd in GenAI, zegt 37% van de respondenten dat hun organisatie enigszins of erg twijfelt om GenAI in te zetten. Groot-Brittannië is het meest bezorgd: bijna de helft (49%) van de respondenten twijfelt, meer dan het dubbele van Frankrijk (22%). De belangrijkste punten die voor twijfel zorgen bij organisaties zijn beveiliging, technische complexiteit en data governance.

Van degenen die GenAI beroepsmatig gebruiken, zeggen respondenten uit Groot-Brittannië (46%) en de VS (45%) dat ze het minstens één keer per dag gebruiken. Alle respondenten zeggen dat ze GenAI ook steeds meer op persoonlijk vlak gebruiken, wat suggereert dat IT-managers met GenAI-verantwoordelijkheden zich bijscholen in hun privétijd. Groot-Brittannië loopt voorop wat betreft persoonlijk gebruik: 64% gebruikt GenAI een of meerdere keren per dag, gevolgd door Duitsland (59%), Frankrijk (58%) en de VS (54%).

Het volledige rapport is hier beschikbaar.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!