Wouter Hoeffnagel - 17 november 2023

AI-databeveiliging, schaal en beheer zijn uitdagingen voor EMEA-organisaties

Organisaties in EMEA omarmen AI-oplossingen. Een gebrek aan kennis en vaardigheden omtrent generatieve AI staat de omarming echter in de weg. AI-databeveiliging, schaal en beheer zijn de belangrijkste uitdagingen voor organisaties in EMEA.

AI-databeveiliging, schaal en beheer zijn uitdagingen voor EMEA-organisaties image

Dit blijkt uit het Nutanix State of Enterprise AI Report, gebaseerd op wereldwijd onderzoek dat inzicht biedt in besluitvorming rond AI. Het rapport geeft inzicht in de manier waarop AI geplande implementaties zoals de personeelsbezetting, IT en cloud het komende jaar de investeringen zal beïnvloeden.

'GenAI verandert de manier waarop tech ons leven beïnvloedt'

“In slechts één jaar tijd heeft generatieve artificial intelligence (GenAI) de manier waarop technologie ons leven beïnvloedt volledig veranderd. Organisaties zijn haastig op zoek naar de beste manier waarop dit hun bedrijf ten goede kan komen,” zegt Sammy Zoghlami, SVP EMEA bij Nutanix.

“Terwijl de meeste organisaties al aan de slag zijn met GenAI, bevestigt het State of Enterprise AI-rapport dat de meeste organisaties dit ook als prioriteit zien. Daarnaast brengt het onderzoek een belangrijk thema aan het licht onder organisaties die AI-oplossingen adopteren: een groeiende behoefte aan databeheer en datamobiliteit in datacenter-, cloud- en edge-omgevingen. Dit maakt het nog belangrijker dat organisaties een platform adopteren waarop alle apps en data in de cloud kunnen draaien.”

Skills-gap staat omarming GenAI in de weg

Organisaties in EMEA omarmen AI-oplossingen maar worden tegengehouden door een generatieve AI skills-gap. 90% van de respondenten zegt dat AI een prioriteit is voor hun organisatie. AI-oplossingen die organisaties in EMEA inzetten, zijn virtuele assistenten/klantondersteuning-bots en een mix van generatieve AI-oplossingen. Als het gaat om de implementatie van AI-oplossingen, geven respondenten aan dat zij niet voldoende GenAI en prompt engineering skills in huis hebben en dat zij meer data scientists nodig hebben om hun initiatieven te ondersteunen.

AI-databeveiliging, schaal en beheer zijn de belangrijkste uitdagingen voor organisaties in EMEA. Meer dan 90% van de respondenten in EMEA zegt dat beveiliging, betrouwbaarheid en disaster recovery belangrijke overwegingen zijn in hun AI-strategie. Daarnaast geven respondenten aan dat het ‘beheren en ondersteunen van AI-workloads op schaal’ hun grootste uitdaging is in de komende twee jaar. Daarnaast geeft de helft van de respondenten aan dat AI data governance-vereisten hen dwingen om databronnen, leeftijd en andere kwaliteiten beter te begrijpen en bij te houden. Het aanpakken van databeveiliging, workload-schaal en inzicht en beheer van data, zal essentieel zijn voor het succes van AI-initiatieven.

Kosten geen prioriteit bij besluiten omtrent AI

Infrastructuurmodernisering en databeveiliging staan voorop bij besluitvorming over AI, niet kosten. Kosten zijn de op twee na grootste zorg voor organisaties in EMEA bij het uitvoeren van AI workloads. Wanneer gevraagd naar de belangrijkste drijfveren voor upgrades van AI-applicaties of -infrastructuur, werden kosten wederom als laagste prioriteit gezien. In contrast: meer dan 90% van de organisaties in EMEA is het er over eens dat hun IT-kosten en uitgaven aan de cloud zullen toenemen door de adoptie van AI-applicaties. Respondenten zijn echter wel bereid om meer uit te geven om hun AI-initiatieven te ondersteunen.

Het onderzoek voor het Nutanix State of Enterprise AI Report is uitgevoerd door Vanson Bourne in opdracht van Nutanix onder 650 IT-, DevOps- en Platform Engineering-leiders, tussen juli en september 2023. Respondenten bevonden zich in meerdere sectoren, bedrijfsgroottes en de volgende geografische gebieden: Amerika, Europa, Midden-Oosten en Afrika (EMEA) en de Azië-Pacific-Japan-regio (APJ). Alle resultaten zijn te vinden in het rapport ‘Nutanix State of Enterprise AI’. 

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
BN en BW Anderswerken 15-05-2024 tm 31-05-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!