Wouter Hoeffnagel - 20 november 2023

Adverteerders keren X de rug toe vanwege antisemitisme

Diverse adverteerders keren social media-platform X de laatste tijd de rug toe in verband met antisemitische berichten die op het platform verschenen. Onder meer Apple, de Europese Commissie, Disney, Lions Gate en IBM willen niet meer adverteren op X. Topman Elon Musk is boos en spreekt van een 'frauduleuze aanval'. Hij kondigt een gang naar de rechter aan.

Adverteerders keren X de rug toe vanwege antisemitisme image

Onderzoeksgroep Media Matters publiceerde vorige week screenshots van advertenties van meerdere grote Amerikaanse bedrijven die naast antisemitische berichten op X verschenen. Denk daarbij in berichtgeving waarin Adolf Hitler wordt verheerlijkt, maar ook aan berichtgeving gerelateerd aan het Derde Rijk. Diverse adverteerders besloten daarop X de rug toe te keren.

Musk stapt naar de rechter

Musk is boos en stelt dat Media Matters de zaken verkeerd presenteert, de vrijheid van meningsuiting probeert te ondermijnen en adverteerders misleidt. De topman van X spreekt van een 'frauduleuze aanval' door Media Matters en wil de onderzoeksgroep daarom voor de rechter dagen. Ook kondigt X juridische procedures aan tegen partijen die Media Matters hierbij hebben geholpen. Welke partijen dit zijn laat Musk echter in het midden.

De topman ligt op dit moment onder vuur vanwege onder meer antisemitisme. Zo spreekt het Amerikaanse Witte Huis over 'weerzinwekkende promotie' van antisemitisme. Ook investeerders van Tesla zijn kritisch en vrezen dat de reputatie van Musk de waarde van Tesla kan schaden.

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6 Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!