Wouter Hoeffnagel - 21 november 2023

Duitsland, Frankrijk en Italië akkoord met basisregels voor regulatie AI

Duitsland, Frankrijk en Italië zijn akkoord met een reeks basisregels omtrent de regulatie van AI-toepassingen. Ontwikkelaars van AI-foundation models moeten onder meer informatie geven over hun modellen in zogeheten model cards. Een AI-waakhond moet hierop toezicht gaan houden.

Duitsland, Frankrijk en Italië akkoord met basisregels voor regulatie AI image

Reuters zag het akkoord in en meldt dat de model cards onder meer inzicht moeten geven in de werking, mogelijkheden en beperkingen van het model. Dit moet de transparantie over AI-foundation models. Dit zijn modellen die getraind zijn op een zeer grote ongelabelde dataset, en een vorm van generatieve AI.

Zelfregulering met gedragscodes

In het akkoord zetten Duitsland, Frankrijk en Italië in op zelfregulering met behulp van gedragscodes. Bij overtreding van de gedragscodes willen de landen in eerste instantie dan ook geen boetes optreden. Indien overtredingen echter langere tijd aanhouden moeten sancties worden opgelegd.

"Samen onderstrepen we dat de AI Act de toepassing van AI reguleert en niet zo zeer de technologie zelf", schrijven de landen in het akkoord. "De inherente risico's liggen in de toepassing van AI-systemen in plaats van de technologie zelf."

Vertiv BW week 6 liggend oranje/vierkant blauw 04-12-2023 tm 11-12-2023 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Vertiv BW week 6 liggend oranje/vierkant blauw 04-12-2023 tm 11-12-2023

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!