Wouter Hoeffnagel - 22 november 2023

Canalys: Smartphonemarkt toont teken van herstel

De wereldwijde smartphonemarkt duidt op eerste tekenen van herstel na een daling van 12% in 2022, voorspelt marktonderzoeker Gartner volgens nieuwe voorspellingen van Canalys. Hoewel de marktonderzoeker verwacht dat de verzendingen in 2023 nog steeds met 5% dalen, wijst de afnemende daling op stabilisatie nu regio's als het Midden-Oosten, Afrika en Latijns-Amerika dit jaar weer een groei van respectievelijk 9%, 3% en 2% bereiken. In het volledige jaar 2023 worden naar verwachting 1,13 miljard smartphones verscheept, waarna de markt in 2024 groeit tot 1,17 miljard stuks. De smartphonemarkt verscheept naar verwachting in 2027 1,25 miljard exemplaren, wat een CAGR (2023 tot 2027) oplevert van 2,6%.

Canalys: Smartphonemarkt toont teken van herstel image

“De smartphone-industrie komt duidelijk uit haar donkerste dagen, ook al blijven de leveringen ruim 20% onder de piek van 2017”, aldus Toby Zhu, Senior Analyst bij Canalys. “Het goede nieuws is dat klanten meer waarde aan hun apparaten hechten dan ooit tevoren, met gemiddelde verkoopprijzen die nu hoger zijn dan 440 dollar, tegenover 332 dollar in 2017. De winstgevendheid stijgt als hardwarefabrikanten strategisch flitsende nieuwe functies lanceren om klanten te boeien in belangrijke groei markten.”

Aangewakkerd door opkomende markten

“De opleving van smartphones in 2024 wordt aangewakkerd door opkomende markten, waar de apparaten een integraal onderdeel blijven van connectiviteit, entertainment en productiviteit”, zegt Sanyam Chaurasia, Senior Analyst bij Canalys. “Eén op de drie smartphones die in 2024 worden verzonden wordt gekocht in de regio Azië-Pacific, ten opzichte slechts één op de vijf in 2017. Deze regio groeit naar verwachting als één van de snelste met 6% op jaarbasis. Onder meer de heroplevende vraag in India, Zuidoost-Azië en Zuid-Azië stimuleert deze groei. Naarmate de macro-economische omstandigheden en het consumentenvertrouwen in deze landen stabiliseren, zal de upgrade van smartphones versnellen.”

“On-device AI-mogelijkheden kennen in 2024 een beperkte impact op het stimuleren van hoogwaardige smartphone-upgrades”, waarschuwde Runar Bjørhovde, analist bij Canalys. “We verwachten dat minder dan 5% van de smartphones die volgend jaar worden verzonden, zijn uitgerust met geavanceerde AI-compatibele chipsets die AI-modellen op het apparaat kunnen uitvoeren. De groei van premium smartphones is afgevlakt omdat de vraag naar vervanging in ontwikkelde markten zoals West-Europa en de VS zwak blijft. Veel consumenten in deze markten zijn tijdens de pandemie al overgestapt op geavanceerde apparaten, toen er overvloedig geld beschikbaar was. Een echte groeicyclus van premium apparaten in deze regio’s zou zich waarschijnlijk pas in 2024-2025 voordoen, wanneer AI-functies en gebruiksscenario’s overtuigend genoeg worden om upgrades te motiveren.”

“Nu de bedrijfsomstandigheden in 2024 verbeteren, verwacht Canalys dat Chinese spelers als HONOR, TRANSSION en Xiaomi agressief gaan uitbreiden buiten Groot-China in plaats van in de verdediging te spelen”, aldus Zhu. “Ondanks aanhoudende geopolitieke onzekerheden wordt verwacht dat de concurrentie zal toenemen, vooral in snelgroeiende opkomende markten. Toch groeit het optimisme onder de kanalen, leveranciers en de supply chain.”

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Arctic Wolf BN Gated Content

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!