Witold Kepinski - 26 november 2023

CONTEXT: IT-verkoop via distributie groeit weer in 2024

Volgens CONTEXT, een Britse IT-marktinformatiebedrijf, zal de verkoop van IT-inkomsten via Europese distributie volgend jaar een bescheiden groei kennen van 2,6% op jaarbasis (op jaarbasis), na een moeilijk 2023.

CONTEXT: IT-verkoop via distributie groeit weer in 2024 image

Het analistenteam van CONTEXT kwam tot dit cijfer na bereik van de sector en analyse van de belangrijkste markttrends en verkoopgegevens over de afgelopen kwartalen. Het plaatst de omzet voor 2024 binnen een bereik van -0,5% tot 6,5% (2,6% is de centrale voorspelling), een stijging ten opzichte van de voorspelling voor 2023 -6%.

Er zijn verschillende verwachte drijfveren voor betere prestaties in 2024, waaronder nieuwe op AI gebaseerde producten en gebruiksscenario's, een vertraagde productvernieuwingscyclus en positieve vergelijkingen met het voorgaande jaar. Er kunnen ook nieuwe stimuleringsmaatregelen van de overheid in de sector worden gepompt na de uitslag van de verkiezingen in Spanje en een nieuwe liberale regering in Polen.

Veel zal echter afhangen van het macro-economische beeld, en van de vraag of de economische omstandigheden de consumentenvraag en bedrijfsinvesteringen zullen stimuleren.

Een potentieel goed voorteken is de recente stabilisatie van het ondernemersvertrouwen, voor het eerst in 2023, na zeven opeenvolgende maandelijkse dalingen binnen de EU.

Hier volgt een kort overzicht van onze voorspellingen voor de omzetgroei voor 2024, per categorie.

PC's: 

- Mobiel computergebruik 4,9% tot 11,7%; 

- Desktopcomputers -0,8% tot 8%

Enterprise server: -0,4% tot 7,6%

Enterprise storage: -0,2% tot 7,7%

Beeldschermen: 

Desktopmonitoren -6,2% tot 2,6%; 

Grootformaat display (LFD) 1,7% tot 11,7% 

Netwerken: -10,2% tot 1,3%

Printing: 

-printerhardware -5,8% tot 3,9%; 

-suppliex=s -3,3% tot 0,6%

“2023 was een jaar van correctie nadat de Covid-19 de groei van de afgelopen jaren aanwakkerde. Het was een moeilijk jaar voor de distributie en de hele IT-industrie, omdat bedrijven het vertrouwen verloren om te investeren. Er is echter licht aan het einde van de tunnel”, zegt CONTEXT Global Managing Director, Adam Simon. “Het tweede kwartaal van 2024 zal het kwartaal van de ommekeer zijn. We voorspellen dat de volume- en waardegroei naar elkaar toe zullen groeien en zich vervolgens in de tweede helft van het jaar zullen voortzetten, geholpen door positieve vergelijkingen op jaarbasis.”

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!