Wouter Hoeffnagel - 28 november 2023

GSMA: Mobiele dataverkeer in Europe verdrievoudigd in vijf jaar tijd

Het mobiele dataverkeer in Europa verdrievoudigd in de komende vijf jaar. Onder meer de toenemende dekking van 5G-netwerken in Europa evenals de groeiende capaciteit hiervan draagt bij aan deze groei. Denk echter ook aan de migratie naar 4G in Centraal- en Oost-Europa.

GSMA: Mobiele dataverkeer in Europe verdrievoudigd in vijf jaar tijd image

Dit blijkt uit cijfers die GSMA heeft verzameld in zijn jaarlijkse European Mobile Economy Report. De stijgende vraag vanuit Europese gebruikers naar mobiele bandbreedte vraagt om investeringen vanuit Europese telecomproviders. Deze partijen verwachten in 2030 meer dan 198 miljard dollar te hebben geïnvesteerd in het upgraden van hun mobiele netwerken.

Goed voor 4,3% van het BBP

De mobiele sector voegde in 2022 zo'n 910 miljard euro aan waarde toe aan de Europese economie. Mobiele technologieën en diensten waren goed voor 4,3% van het BBP van de EU. Het volledige mobiele ecosysteem was direct en indirect goed voor 2,2 miljoen banen. De mobiel-gebaseerde productiviteit leverde een bijdrage van 670 miljard dollar aan de Europese economie, terwijl de bijdrage vanuit telecomoperators zelf zo'n 110 miljard dollar bedraagt. De GSMA verwacht dat de waarde van de mobiele sector voor de Europese economie in 2030 de grens van 1 biljard euro doorbreekt.

Ook overheden profiteren flink van de groei van de mobiele sector. Zo leverde de sector in 2020 volgens de GSMA een bijdrage van 110 miljard euro aan belastinginkomsten in de EU. Belastingen op werknemers en sociale zekerheden leverden hierbij 50 miljard euro aan inkomsten op, terwijl de levering van diensten, btw en andere belastingen zo'n 40 miljard euro opleverden.

87% heeft in 2030 toegang tot 5G

In het rapport kijkt GSMA ook naar de uitrol van 5G in de EU. Het verwacht dat 5G binnen drie jaar de dominante mobiele technologie is, en 87% van de Europese gebruikers in 2030 toegang heeft tot 5G.

Ook wijst de GSMA op diverse kansen voor bedrijven. Zo verwacht de GSMA dat in 2030 53% van de zakelijke voordelen van 5G voorkomen uit de dienstensector, terwijl 30% kan worden toegeschreven aan de maakindustrie. Onder meer de omarming van smart factories, smart cities en smart grids draagt hieraan bij. De GSMA verwacht dat 5G in het komende decennium een bijdrage van 153 miljard euro levert aan de Europese economie en goed is voor 15% van de totale impact van de mobiele sector.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024
Arctic Wolf BN Gated Content

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!